Mad men, mad times…

Ik ben sinds een paar weken (weer) helemaal in de ban van de serie Mad Men. De sfeer van de golden sixties, met al z’n overvloed, de muziek, de kledij… Het spreekt allemaal tot de verbeelding, maar het zet ook aan tot nadenken.

De afwezigheid van technologie springt bijvoorbeeld echt in het oog. In de eerste aflevering haalt Joan de hoes van een typemachine, en zegt ze tegen Peggy, die op dat moment nieuw is in het bedrijf “Je hoeft niet bang te zijn van al die technologie hoor. Het ziet er moeilijker uit dan het is.” Ik moest er zo hard om lachen! Tot ik besefte dat ik ook nog heb leren typen op een typemachine. Oké, het was het toestel van mijn mama, maar het werd wel in 1995 nog gebruikt. En dat was 30 jaar na die golden sixties.

De laatste 15 jaar is er meer technologie bijgekomen in ons dagelijkse leven, dan in de afgelopen eeuw. En soms vraag ik me echt af of we daar gelukkiger van zijn geworden. Zonder al die technologie zie je hoe  mensen meer gefocussed waren op hun gezin, familie en vrienden. Er werden etentjes georganiseerd, kaartavonden, een leesclub voor de dames, enz. Er was wel telefoon, maar je belde niemand zomaar, want bellen koste geld. Nu sta je continu met iedereen in contact, 24/7. Je kan zelfs met je smartphone rustig videobellen met iemand die aan de andere kant van de wereld is.

Ook wat entertainment en zelfs de opvoeding van de kinderen betreft, biedt technologie oplossingen. In de serie kan je bijna niet tellen hoe vaak er tegen de kinderen gezegd wordt dat ze maar tv moeten gaan kijken. En net zo vaak wordt de tv uitgezet als teken van gezag; een beetje zoals nu de wifi uitschakelen. Mensen worden er gek en bang tegelijk van. Ik ook. En zeker nu die technologie letterlijk bijna overal is. Eigenlijk is het als snelle suikers eten. Je krijgt er op korte termijn een boost van en een gelukkig gevoel, maar op lange termijn maakt het je juist ongelukkig omdat je beseft dat het je geen voldoening geeft. Een avondje bijpraten met vrienden geeft je mooie herinneringen, een avondje tv-kijken gaat gewoon voorbij, zonder meer.

Offline is the new luxury, is een quote die je steeds vaker ziet verschijnen. En daar zit zeker iets in. Dus vanavond voor mij even geen telefoon, geen wifi en geen tv, maar een lange avondwandeling, wat muziek en misschien zelfs een paar bordspellen bovenhalen.

4 Comments

 1. Manon

  Heerlijke serie! Ik ben ook superfan!! 😀

  • Dorien

   Ja he, ik ben het laatste seizoen aan het herbekijken. 🙂

 2. Silke

  Kan deugd doen hé, zo’n avondje/dagje offline zijn…

  Wij hebben net een weekje vakantie achter de rug, en ik heb bewust de 3G op mijn smartphone afgezet, en er was geen wifi. Ideaal dus! Heel veel gelezen, veel gaan wandelen, bezig geweest met mijn bullet journal, gehandletterd, spelletjes gespeeld met mijn man, kruiswoordraadsels ingevuld, … Zalig!

  • Dorien

   Bij vakantieadressen kijk ik zelfs al vaak op voorhand of er wel WiFi is… Erg eigenlijk hè. ☺️

Leave a Comment