Brunch @ De Sladerij

Hasselt wordt later wakker op zondag. Er zijn minder mensen in de straten, je kan om half elf enkel window shoppen en er is zelfs nog nergens wat muziek te horen. Net als iedereen die houdt van een lazy sunday, sluimert de stad graag nog een beetje in het zonlicht. Groot gelijk!

Maar als je dan op de Havermarkt binnen wandelt bij De Sladerij, word je overspoeld door een gezellige drukte. Zowel koppeltjes als families of groepjes vrienden zitten te lachen en te praten, omgeven door kommetjes lekker eten. Zalige geuren van koffie, brood en kruiden zweven er rond. En op de achtergrond klinken zachte piano tunes.

Het pand is lang en smal. Vooraan is er een groot raam tot bijna op de grond. Langs de buitenkant is er een bankje aan gemaakt, zodat je er op een zonnige dag als vandaag kan gaan zitten en een koffietje drinken. Er valt veel licht binnen in de zaak, dat door de witte muren gereflecteerd wordt. Dat maakt het interieur heel clean, en in combinatie met de plantjes en potjes die er staan, toch tegelijkertijd wat zachter en warmer. Overal hangen krijtborden waarop het menu uitgelegd wordt, en waarop je ook de selectie wijnen en bieren kan zien die er geserveerd worden. Ik ving op dat je naast ontbijt en lunch binnenkort ook hier terecht kan voor after-work-feestjes met tapas en een drankje. Top-idee! Zeker als het terras open gaat, want hoewel dat op de binnenkoer is, is er met dezelfde soort kleine details als binnen, een leuk hoekje van gemaakt.

Na een glaasje schuimwijn begonnen we met het ontbijt, een glazen potje yoghurt met gebakken appel en kaneel, en daar bovenop een granola naar keuze. Ik ging voor granola Kaat, met kokosnoot, bloemetjes, kruiden en bessen. Er leek zelfs een beetje kurkuma in verwerkt te zitten. Heel speciaal.

Bij het ontbijt kregen we een mandje met verschillende broodsoorten. Er was een yoghurtbroodje, en eentje op basis van geuze-bier. Beiden heel vast brood; heel dik en vol, maar wel goed van smaak. Bij de broodjes werden kaas en gerookt vlees, en twee soorten spreads geserveerd. Een tzaziki van rode biet en een spread met erwten. Vooral die laatste vond ik erg lekker.

Bij de croissants hoorden twee soorten huisgemaakte confituur. Wat mij betreft was de sinaasappelconfituur het lekkerst. Ik hou wel van een beetje bitterzoet. Rondom ons kwamen er ondertussen mensen afrekenen of kwamen nieuwe gasten toe, maar hoewel we een plaats hadden gekregen in het middenste gedeelte van de zaak, was dat in geen geval storend.

De lunch bestond uit een combinatie van twee salades. Eentje met aardpeer, rode ui en een groene pesto-saus, en eentje met een gekookt eitje, witte asperges, kerstomaten en kervel. Een beetje een klassier versus een nieuwkomer. Hier kan ik niet tussen kiezen, ik vond ze beiden heel lekker. Het kruidige van de pesto met de scherpe smaak van de aardpeer, pasten goed samen, en ja, in volle aspergetijd een combinatie brengen met een simpel eitje en wat kervel, meer moet dat echt niet zijn.

De Sladerij lijkt me de ideale plek om met een klein groepje vrienden nog eens af te spreken, misschien ook wel voor de brunch of een avondje weg, en fijn bij te praten. Er hangt een heel open, positieve sfeer, qua eten is er voor ieder wat wils, ook zeker voor vegetariërs en vegans of mensen die glutenvrij eten. En als extra handigheidje kan je ook nog eens betalen met payconiq.

De Sladerij
Havermarkt 39 bus 2
3500 Hasselt
Open van 8u30-17u. Zondag gesloten.

Leave a Comment