Creatief koken met Bowl Food

Vorig jaar waren ze met hun pop-up Strombowli de winnaars van Mijn Pop-up-restaurant op VTM, en in maart van dit jaar hadden de zussen nog hun eigen Aziatisch-Italiaanse fusion pop-up Yūgen in de Japanse tuin in Hasselt. Eind april volgde hun eerste boek Bowl Food, en vanaf volgende week brengen ze de zomersfeer naar Paal met La Terrazza

Ik noem het boek met opzet niet direct een kookboek, maar dat is het natuurlijk wel. In het boek vind je verschillende succesrecepten van Strombowli en Yūgen terug. De ravioli met citroengras bijvoorbeeld vond ik super. Maar bowl food is meer dan gewoon een kookboek. Chloë en Magali hebben er niet alleen recepten in verwerkt, maar ze stellen hun eigen manier van koken voor. Je leest onder andere welke verschillende soorten bowls er zijn, en hoe je ze kan opbouwen, welke (soms minder bekende) ingrediënten je kan gebruiken en waar je die kan vinden. Maar ook krijg je wat meer uitleg bij de technieken en het materiaal dat doorheen het boek gebruikt wordt.

Het boek geeft je heel wat leuke recepten voor soup bowls, pasta bowls, small bowls en big bowls, en ook enkele sweet bowls. Omdat de vishandelaar hier in de buurt deze week de eerste verse lading binnen kreeg, ging ik voor Mosselen met venkel en mediterrane kruiden (p.118)

Het is een heel eenvoudig recept, maar het is echt heel lekker. Smaak zit vaak in eenvoud, en zelfs al hou ik niet zo van anijs, deze bowl ga ik zeker nog maken. Ik was trouwens heel blij dat we van deze small bowl een big bowl gemaakt hadden, door wat meer groenten toe te voegen en het te serveren met potato wedges met zeezout, en wat rozemarijn die we over hadden.

Ook de Tomatensalade met burrata, basilicum en consommé van tomaat (p.110) moet je zeker eens proberen. De consommé maken is natuurlijk wel wat meer gedoe, maar moeilijk is het niet. Bovendien zijn de tomaten nu wel stilaan op hun best, zo zoet en kruidig. En het moment dat je de consommé opgiet wordt vast het topmoment van de avond!

Voor de burrata ging ik speciaal (een beetje met voorbedachte rade, ik geef het toe) naar de Italiaanse delicatessenzaak in de stad, en daar werd mij in plaats van burrata een buffelmozzarella aangeraden. Daar was ik eerst niet zo voor te vinden. Ik weet nog dat ik er een tijdje geleden eens vond in de supermarkt, en de smaak ervan vond ik niet echt waw. Maar natuurlijk was deze échte Italiaanse buffelmozzarella daar zelfs totaal niet mee te vergelijken. Waar het exemplaar van de supermarkt waterig en flauw was van smaak, was deze vol en romig. Zo zie je maar, een vakhandel, dat loont altijd de moeite!

Wat ik verder zo leuk vind aan bowl food is het hoofdstuk smaakmakers. Daardoor kan je zelf aan de slag met pesto’s, vinaigrettes, marinades, etc. om zo de gerecht uit het boek naar jouw smaak af te werken, of je kan volledig losgaan en je eigen bowls gaan bereiden. Achteraan in het boek wordt trouwens ook uitgelegd hoe je een bowl party kan organiseren. Een soort buffet waarbij je gasten zelf hun bowls kunnen samenstellen met bereidingen uit het boek. Of je zet een paar bereidingen in het midden van de tafel en laat iedereen op die manier hun bowls vullen. Slimme foodsharing!

Bowl Food • Chloë en Magali Szpyt
www.sistersandspice.net
Uitgeverij Lannoo 2017

2 Comments

  1. Silke

    Ik zag het boek ook al liggen in de Fnac, is echt een pareltje geworden. Jammer genoeg staan er weinig veggie/vegan recepten in dus ik heb het niet gekocht…

    Zalig hé, zo winkelen in een speciaalzaak. Vind het heerlijk om tips te krijgen van mensen met kennis en passie!

    • Dorien

      Ja, speciaalzaken zijn top! Er staan in het boek ook wel een groot aantal recepten die je zou kunnen veganizen. 😀 Deze tomatensalade met mozzarisella bijvoorbeeld. En met het hoofdstuk smaakmakers (hoofdzakelijk vegan, buiten eens yoghurt of parmezaan, maar die kan je makkelijk vervangen) kan je ook makkelijk zelf bowls samenstellen. Echt de moeite! 😉

Leave a Comment