De winter vergeten @ Zoff

Het sneeuwde toen ik in Leuven van de trein stapte. Dikke vlokken winterse vrieskou dwarrelden naar beneden. En eerlijk, terwijl ik door de Diestsestraat liep, vroeg ik me oprecht af waarom ik zo vroeg was opgestaan. De stad was nog maar amper wakker. Winkels werden nog snel bevoorraad, een lamp werd haastig vervangen, en het was nog maar net licht genoeg om door de straten te kunnen lopen zonder verlichting. Het was ook niet koud genoeg  voor de sneeuw om te kunnen blijven liggen, maar met een wollen muts op je hoofd merk je daar niet zo veel van. Dus toen ik bij de Italiaanse bar-bistro Zoff binnen wandelde en vaststelde dat mijn muts, sjaal en jas zo in de droger hadden gekund, was het toch maar met een rood hoofd dat ik vroeg naar de online reservatie via Tablebooker.

We mochten zelf een plekje uitzoeken. Dus wandelden we door het smalle gangetje naar achteren en kozen we een plaatsje in het woonkamergedeelte. Dat noem ik zo, omdat er een grote, ouderwetse haard staat, lage, lederen eighties zeteltjes, en een ovaal, houten salontafeltje. Boven de tafels hangen koperen hanglampen in verschillende maten en op verschillende hoogtes, en de muren zijn volledig bekleed met hout. De tafels zelf hebben een mooi zwart-wit motief, en via de dubbele houten deur achteraan kan je – bij beter weer uiteraard – het binnentuintje met fotomuur in wandelen. Via Google Maps kan je even binnen kijken in de zaak.

Zoff is een Italiaanse bar-bistro waar je kan genieten van een échte latte, een origineel ontbijt, lunch of apero. Vanwaar nu eigenlijk de naam Zoff? Wel, de zaak werd vernoemd naar de Italiaanse doelman Dino Zoff, die deel uitmaakte van het Italiaanse elftal, toen het wereldkampioen werd in 1982. Vandaar ook de verwijzingen naar de eighties doorheen de zaak.

Om eerst nog even op te warmen na de winterse wandeling door Leuven, wou ik natuurlijk graag een latte macchiato. Aja, in een Italiaanse bar! Deze versie, in een supercool retro-glas was echt een schot in de roos. Zelfs het snoepje dat ik erbij kreeg, een Choco Cremino van Vergani, was lekker nostalgisch. De smaak deed me namelijk meteen denken aan een kinder surprise. Iets wat ik al jaren niet meer gegeten heb. Ik was, voor zover ik me kan herinneren, trouwens één van de weinigen die meer gaf om de chocolade dan om het surprise. Een heel fijne verrassing, die perfect in het plaatje paste. Misschien meteen ook een goede reden om de volgende keer eens aan de overkant van de straat bij Gigi te passeren. Gigi is zo’n beetje het verlengde van Zoff; een winkeltje waar je allerlei bijzondere Italiaanse producten kan vinden.

Als colazione gingen we voor de piadina Dino en de frittata padana. Ik hou echt van zoete ontbijtjes en deze piadina vond ik heel lekker. Met de combinatie van banaan en chocolade kan je nu wel moeilijk iets misdoen, wat mij betreft. Het platbrood zelf werd naar mate het afkoelde wel wat harder, en daardoor misschien iets minder aangenaam om te eten. Tenzij je van een stevige crunch houdt natuurlijk. Maar het is zeker een origineel idee voor een ontbijt, dat perfect aansluit bij het concept en het is zeker ook een lekker gerecht. De frittata was goed gekruid en royaal voorzien van garnituur. Heel mooi opgediend ook met hele lekkere kaas er overheen. Het enige wat eigenlijk ontbrak was een klein flesje goede olijfolie om er hier en daar op te sprenkelen.

Ontbijten bij Zoff was voor mij een hele fijne ervaring. De zaak heeft een heel ongedwongen, warm sfeertje en voor zover ik gezien heb ging iedereen die binnen kwam weer helemaal opgeladen terug buiten, net als wij. Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd naar de lunchgerechten en apero-bordjes. Dus ik kom zeker terug! Alla prossima!

Zoff
Mechelsestraat 27
3000 Leuven

Leave a Comment