Heerlijke Oosterse sfeer @ Yūgen

Amper drie woorden had ik nodig om te reserveren voor het diner bij Yūgen : Japans, cocktails en Sisters & Spice. De zussen Chloë en Magali wonnen vorig jaar Mijn popuprestaurant met hun popup Strombowli. Hun nieuwe popup Yūgen maakt deel uit van het Yokoso-festival dat de 25ste verjaardag van de Japanse Tuin in Hasselt viert. Vol verwachting trok ik zondagavond met enkele vrienden naar het nieuwe paviljoen, achteraan in de tuin. Het werd een avond vol sfeer in alle eenvoud. Het woord Yūgen heeft in de Japanse taal geen directe vertaling, maar verwijst naar een gevoel over van mysterie en schoonheid. Via een laag verlicht wandelpad vind je de pop-up dan ook verscholen tussen de paars verlichte bomen. De gezelligheid komt je via de hoge ramen tegemoet en geleid je zo naar binnen.

We werden door Magali heel vlot en vriendelijk ontvangen en kregen een tafel aan het raam aan de kant van het binnenplein. De lampionnen weerkaatsten in de ramen, en zorgden voor een mooi kleureffect. Omdat het nieuwe paviljoen helemaal achteraan in de Japanse tuin ligt, kan je de auto’s op de G. Verwilgensingel zien rijden. Maar in de zaal heb je daar zeker geen last van. Er klinkt wat muziek in de achtergrond en het hoge, houten plafond neemt de geluiden van de zaal wat op, zodat het zelfs bij een volle zaal niet druk aanvoelt.

De tafeldekking werd heel sober gehouden. De keramieken borden en kommetjes kwamen telkens in natuurlijke tinten van aardebruin tot waterblauw. Midden op de tafel stond een airplant in een cementpotje. De westerse mes en vork, lagen mooi naast de oosterse stokjes. Ik geef toe, ik kon het niet laten om het even te proberen, maar jammer genoeg ga ik nog een tijdje moeten oefenen voor ik er effectief mee zou kunnen eten.

We startten met een cocktail. Deze op de foto, is op basis van bosvruchten en wodka. Ik ging voor de Sakura Blossom, een combinatie van witte Martini, rozenwater en gember. Beiden waren licht zoet-bitter en kruidig van smaak. We kregen er een hapje bij van gemarineerde zalm, rijst en tuinbonen. We kozen voor een viergangenmenu met als voorgerecht tempura van Nobashi-garnalen, met een lichtpikante, zoetzure saus. Heel erg lekker, en zeker niet te zwaar als voorgerecht. Het tussengerecht was ravioli van gamba met citroengras. Het was pittig gekruid en de smaak van het citroengras kwam niet te sterk door. Over de saus bij dit gerechtje werd aan onze tafel veel gepraat. Superlekker!

Het hoofdgerecht was gemarineerd rundsvlees met gegrilde groene asperges, en Japanse tabouleh. Omdat ik liever geen vlees eet, en dit ook vooraf had doorgegeven, werd er spontaan voorgesteld om het vlees voor mij te vervangen door zalm, wat ik een heel erg mooi gebaar vond. De zalm had trouwens een hele fijne, zachte smaak en was heel mooi gebakken. De tabouleh had frisse, zurige smaak die heel goed combineerde met de asperges en de zalm. Mijn tafelgenoten waren ook erg enthousiast over de smaak van het vlees. Iedereen tevreden dus!

Ik ben echt een dessertjesmadame, en het dessert bij dit menu was heel verrassend en absoluut top! Naast het ijs van matcha, kregen we een crème brûlée met yuzu, een Japanse citrusvrucht die qua uitzicht lijkt op een citroen in het jasje van een mandarijn. Chloë raadde ons aan om een beetje van beide kommetjes te combineren op de lepel. Een gouden tip, want het zachte van het ijs kwam dan mooi samen met het scherpe van de yuzu in de crème brûlée. Wat er op het eerste zicht dus een eenvoudig dessertje leek, werd zo één van de meest smaakvolle verrasingen van de avond.

Yūgen by Chloë en Magali
Japanse Tuin
G. Verwilghensingel
3500 Hasselt
geopend voor lunch en diner
van zaterdag 4 maart tot zondag 26 maart

Wil je ook graag gaan kennis maken met de Japanse keuken bij Yūgen? Verover dan een van de laatste plaatsjes via de website van Chloë en Magali, Sisters & Spice.

Leave a Comment