Lasagne met broccoli en amandelen

Ik hou eigenlijk wel van de winter. Vrieslucht buiten, warm binnen, ingeduffeld gaan wandelen en daarna een warm drankje als je weer binnen komt. Het heeft toch wel iets gezelligs. Zeker als je ’s avonds een grote schotel comfort food op tafel kan zetten, zonder je daar schuldig bij te voelen. Want ja, je hebt toch wel weer de koude getrotseerd vandaag. Dus dan kan een extraatje, vind ik zo.

Vandaag ging ik voor een lasagne. Broccoli is één van mijn favoriete groenten, dus die moest er zeker in. Ik heb het gerecht volledig plantaardig gehouden, maar je kan het natuurlijk ook wel aanpassen als je dat zou willen. Maar geloof me, hij is zo ook echt wel heel lekker en vullend. Dus geen reden om het niet eens te proberen, zo plantaardig eten.

Wat je nodig hebt

2 broccoli’s
300g bruine linzen
200g champignons (in schijfjes)
2 teentjes look
1el kappertjes
500ml sojaroom
1tl foelie of nootmuskaat
10 volkoren lasagnevellen (of genoeg om vijf lagen te maken)
4el Italiaanse kruiden (zoals deze van Pit&Pit)
100g amandelen
2el edelgistvlokken
zwarte peper en zout
2 el zonnebloemolie

Hoe ga je tewerk?

Doe de broccoli in roosjes, schil de stam en snijd die in stukken. Stoom de broccoli gaar. Neem twee mengkommen. In de eerste mengkom doe je de amandelen, edelgistvlokken, 1 teentje look, 2el Italiaanse kruiden, folie of nootmuskaat en de sojaroom. Mix met de mixer goed door tot je een gladde saus hebt. In de andere kom doe je de broccoli, een paar lepels kookvocht en het tweede teentje look. Mix ook dit tot een gladde, stevige saus en meng er met een spatel de rest van de Italiaanse kruiden doorheen. Verwarm de oven op 200°C.

Tijd om laagjes te maken! Doe de zonnebloemolie op de bodem van een ovenschotel met hoge rand en lepel er een eerste laag van de broccolisaus over. Strooi er een paar kappertjes over en bedek met een eerste laag lasagnevellen. Beleg die met champignons en linzen en overgiet met een deeltje van de roomsaus. Maak nu verder op deze manier laagjes van broccolisaus, lasagnevellen en roomsaus, en eindig met een laag champignons, linzen en roomsaus. Bestrooi eventueel nog met wat extra Italiaanse kruiden. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Smakelijk!

Hoe maak jij graag lasagne? Traditioneel met tomatensaus of soms ook eens met andere groenten?

Leave a Comment