Nostalgie @ Wannes Raps

Heet weer zoals dit hemelvaartweekend is niet mijn ding. Dat is misschien zelfs nog een understatement. Als het warmer wordt dan 25°C, dan begin ik luidop te dromen over een verhuis naar Scandinavië, of als we toch bezig zijn, Ijsland of zo. En koken, hoe graag ik dat ook doe, als het zo warm is, dan kan ik het woord zelfs niet uitspreken.

Maar ik vond een redder is nood bij de Wannes. Wannes Raps, that is. Vroeger een groezelig volksfiguur, die gewoon z’n eigen zin deed en altijd heel eigenzinnig op de rand van de paadjes liep, nu een leuke, en daarom druk bezochte bistro, nog net binnen het centrum van Diest. Zonder reservatie kwamen we een beetje toe op goed geluk, maar ondanks de drukte was er toch nog een tafeltje vrij.

Met één blik op de kaart kan je zien dat het menu vrij beperkt is, maar daar staat tegenover dat de producten die in de gerechten gebruikt worden, zoveel mogelijk lokaal en altijd vers zijn. En alle borden die we zagen passeren, zagen er trouwens even goed uit. Wie heeft er dan nog een grote menukaart nodig?

Ik ging voor de grietfilet met bulgur en pistache, en de rabarber beschonken brioche. En ik was heel blij met mijn keuze. Wat ik heel fijn vond bij de vis was de afwezigheid van sauspotjesprularia. (Fijn woord toch he?) Gewoon twee stukken goed gekruide vis, een schepje saus en bulgur met veel groenten. Gene zever. Meer moet dat niet zijn. Ook het dessert vond ik super. Een brioche is wat zwaarder qua structuur, maar met de frisse rabarber erbij was het heerlijk zoetzuur.

En dat alles in een heel fijn, retro-modern interieur. Er is een groene, stoffen zitbank en er hangen heel veel retrospiegels tegen de muur, leuke kleine tekeningen en er staat zelfs een oud fornuis dat dienst doet als buffetkast. Maar de strakke lijnen in de witte muren en het plafond, en het grote, nieuwe raam, maken alles wat moderner. Ook de open indeling van de zaal met enkel de twee zuilen die de ruimte breken, zorgt ervoor dat je niet alleen de warme gezelligheid van vroeger, maar ook het cleane, no nonsense idee van nu voelt.

Buiten is de binnenkoer helemaal omgetoverd tot een sfeervol terras. De tafels staan losjes verspreid, en langs de zijkant groeit een boom langs de ruwe, bakstenen muur. Midden tussen de twee delen is de keuken, waar je naar binnen kan kijken door een smal, hoizontaal raam.

Naast het diner, wordt er ook een lunch geserveerd. Daar ga ik alvast zeker eens voor terug.

Wannes Raps Bistro
Schaffensestraat 17
3290 Diest
Open van di – vr
12.00u-14.30u en 18.00u-22.00u.

Leave a Comment