Pladijs met geroosterde radijzen

Radijzen zijn weer volop in het seizoen en dus zowat overal vers te koop. Ik kende ze eigenlijk alleen als aperitiefhapje met cocktailsaus of gewoon wat paprikapoeder erbij, of natuurlijk in schijfjes gesneden op een toast met platte kaas. Maar hier en daar zag ik de laatste tijd foto’s en filmpjes waarbij de roze knolletjes in braadsledes de oven in verdwenen. Geroosterde radijzen. Speciaal. Dus ik wou dat graag eens uitproberen.

Ik wou de geroosterde radijsjes liefst combineren met wat witte vis. Bij de lokale vishandel haalde ik enkele pladijsfilets, die ik een uurtje in een marinade van zonnebloemolie, een stukje geplette look, 1 cm fijn gesneden gember en twee theelepels gember-orange-curry zette. De radijzen smeerde ik in met de rest van de marinade. Ze gingen een voorverwarmde oven van 200°C in voor 10 minuten. Voor de loofpesto gebruikte ik de blaadjes van de volledige bussel radijzen (± 75 gram), 3 takjes basilicum, 1 el zonnebloempitten en 4 el zonnebloemolie. Doe alles in een hakmolentje en kruidt bij met fijn zeezout en zwarte peper. De vis heeft maar enkele minuten op middelhoog vuur nodig om te garen. Stomen kan ook.

De radijzen worden pittiger van smaak in de oven, wat heel goed past bij de vis. De gember en de sinaasappelschil in de marinade maken zowel de vis als de groenten frisser en lichtjes zoeter van smaak. Het is een leuke afwisseling voor het traditionele citroentje. Hou je van een heel aanwezige sinaasappelsmaak, dan kan je de zeste van een onbespoten sinaasappel toevoegen aan de marinade.

Heb je ook al eens radijzen geroosterd? Of ga je het met dit recept een keer proberen? Laat me zeker weten wat je ervan vond!

2 Comments

  1. Nicole

    Dit klinkt erg lekker en is weer eens wat anders 🙂

    • Dorien

      Gewoontjes is het inderdaad niet, maar wel heel lekker. 😉

Leave a Comment