Film Food Friday • El Olivo

D’Oranje Giraffen is een Diestse vzw, die de stad op sociaal-cultureel gebied weer wat nieuw leven wil inblazen. Dat doen ze o.a. in de zomer met de Zichtbar op de Diestse Citadel, het stadsfestival Fancy Fair en de Funkfood-avonden in Den Amer. Door het jaar heen gaan de giraffen ook de samenwerking aan met de Zebracinema van het Cultuurplatform. En af en toe, op een Film Food Friday, zetten ze naast een leuke film ook nog eens een aangepast menu op tafel.

Deze Film Food Friday draaide rond de Spaanse film El Olivo, de olijfboom. Alma speelde als kind in een olijfboom, die volgens haar opa zeker 2000 jaar oud is. Voor Alma en haar opa is de boom heel bijzonder. Maar om de bouwrechten voor het familierestaurant te kunnen kopen van de stad, besluit hun familie de boom te verkopen. Ze krijgen er duizenden euros voor in de plaats, maar Alma en haar opa kunnen het verlies van hun olijfboom niet te boven komen. Alma blijft achter met een leegte in haar hart, en haar opa zinkt weg in een levensbedreigende depressie. Dus besluit Alma om de boom terug naar haar opa te brengen. Maar de boom is verkocht aan een groot, Duits energieconcern. Zij hebben de boom in hun lobby gezet, en er zelfs hun bedrijfslogo van gemaakt. En ze zijn niet van plan om de boom ooit nog terug af te staan…

De film had dus best wel een zwaar plot, maar gelukkig zijn er genoeg grappige momenten om de ernst af en toe een beetje te breken. En de film heeft een hele mooie moraal. Emotionele waarde kan je niet in geld uitdrukken.

Het aangepaste menu dat bij de film hoorde, bestond uit een reeks Spaanse tapas. What else? Mijn favorieten waren de patatas bravas (gekruide aardappelen) en de berenjena con queso de cabra (aubergine met geitenkaas). Het meest speciale gerechtje was het dessert, een ijsje van olijfolie met mascarpone en zout-zoete nootjes.

D’Oranje Giraffen op Facebook
El Olivo • 2016 • IMDB
Icíar Bollaín (regie), Anna Costillo (Alma)
De lijst van de andere films voor dit seizoen

Leave a Comment