Plantenhanger DIY – Crea Hop & Winactie

De grote vakantie komt eraan en je ligt vast in gedachten al in je lounge zetel met een boek en een homemade limonade. Gewoon, te genieten van de zon. Super he, die gedachte? Maar niet alleen jij, ook je planten zouden natuurlijk heel graag wat van die zonnestralen opvangen. Misschien wil je je kamerplanten tijdelijk buiten zetten, of je wil wel wat zomerfruit, of zelfs een tomatenplant op je terras of in je tuin. Heel fijn, maar het is dan vaak moeilijk om een geschikte plaats te vinden. De oplossing : de planten in een hanger doen. Dat is niet alleen plaatsbesparend, je zorgt er ook voor dat het overtollige water kan weglopen. In deze DIY-post laat ik je zien hoe je een plantenhanger kan maken van restjes stof, en ik geef ook een zelfgemaakt exemplaar weg!

De Crea Blog Hop

Maar first things first. Een tijdje geleden las ik bij Ilse over deze Crea Blog Hop. Een Blog Hop is een soort mini-netwerkje van bloggers, die allemaal schrijven rond een bepaald thema en iets leuks weggeven! Zo kan jij, als lezer, een heleboel nieuwe blogs gaan ontdekken en tegelijkertijd originele prijzen winnen. Je kan om het even waar in de hop starten en via links op de deelnemende blogs verder hoppen naar de volgende. Bij de crea-bloghop staat natuurlijk creativiteit centraal, dus verwacht je aan leuke handgemaakte spulletjes, gedichten, handlettering, decoratie, enz. Heel veel plezier!

Wie is die plantenhanger – maker?

Welkom bij Antonetta! Ik ben Dorien, en ik combineer hier mijn liefde voor schrijven en fotografie. Mijn blog vernoemde ik naar mijn moeke, omdat we graag samen babbelden en praatten over vroeger, over naaiwerkjes en recepten die we vonden in oude en nieuwe kookboeken. Schuif dus gerust bij aan onze virtuele tafel, en lees even mee. Ik schrijf met veel plezier over mijn wandelavonturen met mijn honden Nanou en Finlay, laat je af en toe eens mee in mijn kookpotten kijken, review al eens een doe-boek en vaak knutsel ik ook wel eens graag. Genoeg om te ontdekken dus!

Go with the flow!

Je bent hier misschien terecht gekomen via Ilse van Kreanimo? Super! Nu kan je dus ook weer vanaf hier verder hoppen naar de andere blogs van de crea-bloghop. Ik mag je doorsturen naar Roelove. Op haar blog Roelina.nl geeft ze je een inkijk in haar leven met haar kindjes. En ze geeft je ook inspiratie voor leuke uitstapjes met de kids. Voor deze crea-hop maakte ze een aftelkalender voor je klembord. Zeker de moeite dus om daar ook eens een kijkje te gaan nemen. Veel plezier!

Creahop, plantenhanger van reepjes stof en katoenkoord

DIY Plantenhanger

Deze plantenhanger is een superleuk voorbeeld van hoe je restjes materiaal kan opgebruiken. En ook, met Mei Plasticvrij nog een beetje in gedachten, is dit een prima projectje om zo’n plastic yoghurtpot toch nog een iets langer leven te geven. Als je er een plantje wil in zetten dat niet graag natte wortels heeft, maak dan een paar gaatjes in de bodem van de pot, zodat het overtollige water er uit kan. Plant je zaadjes in de pot? Dan kan je het deksel van de yoghurtpot gebruiken om er een hangende mini-serre van te maken. Zorg er dan wel voor dat je een paar gaatje in het deksel maakt, zodat de plant voldoende lucht krijgt.

Wat heb je nodig? – 1. Een goed uitgespoelde yoghurtpot. Die bepaalt de maat van je plantenhanger. De hanger op deze foto’s is een yoghurtpot met een inhoud van 500 gram.  2. Een stuk stof van zo’n 20-25cm, met een stofbreedte van 2 meter. De stof die ik gebruikte, is van die bekende, Zweedse meubelwinkel. Het maakt niet uit of er een motiefje op de stof staat of niet. Daar doe je helemaal je eigen zin mee. In één kleur werken kan mooi zijn, maar verschillende kleurtjes geven het resultaat vaak een beetje een etnische look. Wat ik wel leuk vind. 3. Een stuk kantoenkoord van 4 meter voor de afwerking. De mijne is doorweven met zilverdraad, maar gewone keukenkoord kan natuurlijk ook. 5. Eventueel een houten ring, een musketon, een S-haakje,… om je plantenhanger mee aan een haakje te hangen. Je hebt ook een stofschaar nodig, een haakpen van 6 mm en eentje van 4 mm, en eventueel naald en draad. Dat is alles.

Oké, aan de slag! – Neem een stofschaar en knip de stof in reepjes van ongeveer 1 cm breedte. Je kan de repen aan elkaar naaien of knopen. Als je ze knoopt, trek dan de knopen goed aan. Neem je haakpen van 6 mm en haak een ketting van 20 losse steken. Maak het jezelf makkelijk en haak losjes. Hoe strakker je haakt, hoe moeilijker het wordt om de steken goed te kunnen zien. Doe de ketting dicht met een halve vaste. Vanaf nu haak je verder vasten in de cirkel, tot je bovenaan de rand van de pot ben gekomen. Haal de stofdraad door de lus en trek goed aan. Stof de overtollige stofdraad in.

En nu nog afwerken – Nu is het tijd voor de afwerking. Neem je haakpen van 4 mm en je katoenkoord. Om de onderkant van de pot af te werken heb ik twee rijen katoendraad aan de onderkant  van de pot gehaakt. Dat doe je zo : maak een beginlus en zet die op je haakpen. [Haal de haakpen door de eerste steek van je plantenhanger, sla de draad om je haakpen en trek die door de steek. Haal de draad weer over je haakpen en haal de draad door de twee lussen.] Haak nu drie lossen en tel op je plantenhanger ook drie steken verder. Zet daar de volgende steek op dezelfde manier aan je plantenhanger vast. Dus zoals beschreven tussen de haakjes. Ga zo volledig rond en haak vast met een halve vaste. Haak nu een volledige rij vasten. De ster die ik haakte op de onderkant is eigenlijk niet echt nodig. Maar als je die toch wil maken, dan haak je kettingen van 9 lossen, die je om de vier steken vast zet. Daarna neem je de kettingen samen en maak je de middelste steken aan elkaar vast met een extra stukje koord. De bovenkant heb ik afgewerkt met boogjes. Maar je zou die natuurlijk ook gewoon zo kunnen laten, of er een randje van twee rijen vasten kunnen aan zetten, enz.

Plantenhanger win-actie voor de creahoppers

Mijn plantenhanger winnen?

Jep, ik geef deze handgemaakte plantenhanger weg, en jij kan hem winnen! De winnaar krijgt de afgewerkte plantenhanger toegestuurd (BE of NL), om een yoghurtpot mee te upcyclen. Gooi dus je lege pot nog niet meteen weg! En als extraatje doe ik er een schattig mini-envelopje bij met twee zaadjes voor Oost-Indische Kers. Die kan je nog in het potje planten tot half juli.

Wil je kans maken? Laat me dan voor 28 juni in een reactie op dit bericht weten dat je wil meedoen. Je kan een extra winstkans verdienen bij dit facebook-bericht en deze instagram-foto. Veel succes!

43 Comments

 1. Kreanimo

  Super mooi, super creatief en ecologisch….

  Meer moet dat dus niet zijn…

 2. Natascha

  Super leuk. Ik heb meer dan genoeg restjes stof, dus die ga ik zeker een keer gebruiken om zo’n mooi potje te maken. Veel hopplezier

  • Dorien

   Zeker doen! Het is heel leuk om te maken, en het zorgt nog voor wat minder afval ook. Win-win! 😄

 3. Wat een vrolijke plantenhanger! Bedankt voor het meedoen aan de Crea-Hop!

  • Dorien

   Dank je wel, Anne. Het was heel fijn, die crea-hop! Zeker voor herhaling vatbaar 😉

 4. Ipie Oudshoorn

  Super leuk! Zou gaaf zijn deze te mogen ophangen in mijn nieuwe tuin.

  • Dorien

   Oh, proficiat met je nieuwe tuin! En veel succes met de winactie 😀

 5. Ceciel

  Mooi gemaakt! Ik ben een planten liefhebber dus die zal bij mij in huis goed terecht komen :). Ook leuk om jou blog zo via de crea hop te ontdekken. Groetjes Ceciel.

  • Dorien

   Dank je wel, Ceciel! Het was ook leuk om jouw blog te ontdekken. Veel succes met de winactie 😀

 6. Jikke

  Wat vrolijk! Daar zou ik graag mooie plantjes in zetten. Ik doe dus mee.

  • Dorien

   Dank je wel, heel fijn! Veel succes met de winactie! 😀

 7. Daisy

  Wat vrolijk en wat leuk! :D Veel hopplezier :).

 8. Adriana de Ruiter

  Leuk gemaakt! :D Ik doe gráág mee want onze yoghurt is bijna op én deze plantenhanger zou superleuk staan voor ons raam!! :D

 9. Marian B

  Wat leuk gemaakt, erg vrolijk, ik doe graag mee om een leuk plantje in te zetten.

 10. Danielle

  Wat superschattig dit! Ik heb thuis nog héél veel resten stofjes liggen waar ik eigenlijk nog geen bestemming voor had, bij deze dus wel!

  • Dorien

   Super! Tag me zeker in een foto als je een hanger maakt 😉

 11. Marieke

  Wat ontzettend leuk zeg. En ook nog eens goed bezig voor het milieu.

 12. inge minten

  Deze plantenhanger is gaaf zeg, ik doe graag mee met deze winactie zou heel mooi staan bij ons onder het afdak.

 13. Ilse Stouten

  Wat een leuke en kleurrijke hanger. En fijn dat ik je via deze blog-hop leer kennen. groetjes, Ilse

 14. Melanie

  Leuk idee. Haken is net een van de dingen waar ik niks van snapt. Succes met de hop

 15. Jacquie

  Super leuk !! Ik weet precies waar ik die zou ophangen. Bedankt voor het delen !

 16. Marian Zw

  Leuk ik doe mee. De zaadjes gaan we met liefde opkweken, zo leuk om dat te zien groeien

 17. Roelina

  Heel erg leuk gemaakt. Ik kan ‘m zo nergens ophangen dus wens alle deelnemers veel succes!

 18. Natasja van Bokhorst

  Wat een leuk idee gauw eens kieken of ik weer aan lapjes stof en ander knutselmateriaal kan komen helaas allemaal kwijtgeraakt tijdens een bepaalde periode…. Nu net 2 maanden een nieuw huisje samen met zoonlief en daar hebben wij nog wel een heel mooi plekje voor deze mooie Made by Dorien Plantenhanger :) waag graag een kansje

  • Dorien

   Oh, dank je wel Natasja! 😊 Veel succes met de winactie! 😀

 19. Djuli

  Wat een super tof idee! Ik doe graag mee met de winactie :)

 20. Judith Rotmans

  nou wat leuk zeg, nog nooit gezien dit. zou echt leuk zijn in ons nieuwe huis deze zomer!!

  • Dorien

   Dank je wel Judith! Heel veel succes met de winactie!😀

 21. Cobi

  Deze zou leuk staan op Mn veranda! Ik doe graag mee

 22. Dorien

  Hierbij sluit ik de winactie af. Bedankt allemaal om mee te doen! 💛
  Vandaag, 28/6 om 14u, maak ik de winnaar bekend op mijn facebookpagina.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.