Shoot! Photo Challenge (deel 1)

Laatst zag ik hier een review verschijnen van het boek Shoot! van Anki Wijnen. Ik heb twee jaar fotografie gevolgd in avondschool, maar dat is ondertussen al weer een tijdje geleden. De basis zat er nog wel in, maar wat extra inspiratie is natuurlijk altijd welkom. En zoals met vele creatieve dingen waar een uitgebreider technisch kantje aan zit, leer je ook op dat vlak altijd nog wel wat bij. Iedereen gebruikt de theorie uiteindelijk op z’n eigen manier. Zo vindt de ene fotograaf veel licht misschien een prachtige sfeer brengen, en zou de andere hetzelfde beeld niet eens in z’n selectie opnemen wegens overbelicht.

Maar voor het te technisch wordt : dit boek lees je heel vlotjes door. Het is niet je typische handboek met foto’s van instellingen en detailbesprekingen van lenzen (hoewel er voor dat laatste wel een algemene uitleg te vinden is, achteraan in het boek). Wat je wel krijgt zijn duidelijke, kleurrijke, en vooral heel mooie voorbeelden en voldoende praktische tips om met je reflexcamera aan mooie(re) beelden te maken. Weg van de automatische stand, maar met meer gevoel in het eindresultaat. Van foodstyling tot het bewerken van beelden voor instagram, het komt allemaal aan bod. Voor een stuk is het leren kijken; echt zien wat er voor je is en soms een minder voor de hand liggende hoek zoeken om op die manier een beeld te maken dat spreekt.

Naar het einde van het boek toe, vind je ook de Shoot! Photo Challenge. Hierbij krijg je een blad vol met opdrachten. Het is de bedoeling dat je elke dag een foto maakt rond één van de thema’s. Ik heb ondertussen 6 willekeurige challenges aangeduid en uitgevoerd, en hier vind je de resultaten.

Links • Close-up (14) van een waterdruppel op een monstera-blad, één van mijn favoriete planten
Rechts • Familie (4) Oude foto’s van mijn oma, waarvan er eentje permanent op mijn blog staat. Mijn blog draagt haar naam, dus ik vond het heel erg passend om foto’s van haar voor dit thema te gebruiken.


Links • Herinnering (17). Ik kies elke dag een willekeurig thema, en dit thema kwam na het thema familie. Ik gooide het dus over een andere boeg en koos voor de herinnering aan de zomer met waarschijnlijk de laatste tomaten van dit seizoen.
Rechts • Lieveling (9) Mijn jongste hond, Nanou kwam vanmorgen stiekem op het bed liggen. Ik maakte deze foto met mijn smartphone, maar ik ben er zo tevreden over dat ik vind dat hij hier wel bij mag staan.


Links • Trots (11) Niet alleen zijn houding is trots, maar dit is de eerste grote amigurumi die ik volledig afwerkte. Kort applaus voor mezelf *klap*
Rechts • Natuur (2) Nu de blaadjes vallen zijn de kleuren zo mooi dat het niet moeilijk is om mooie foto’s te nemen. Toch moet ik toegeven dat ik aan deze een beetje gesukkeld heb, en uiteindelijk toch een plastic zak gaan halen ben zodat ik op de grond naast het blad kon gaan liggen. Alles voor de foto!


Zo, binnenkort post ik de volgende update van deze Shoot! Photo Challenge. Het was heel leuk om nog eens echt met compositie, lichtinval en leuke achtergrondjes bezig te zijn. Wil je meer informatie over het boek, dan vind je hier alle details. En vanaf vandaag kan je ook hele leuke beelden leren maken met je smartphone, met het nieuwe book van Anki, Snap! Daar ga ik binnenkort ook eens mee aan de slag gaan.

2 Comments

  1. Sofie

    Leuke ontdekking, die schrijfster, want nu ik wat meer bezig ben met het fotograferen van bloemen en bijen kan ik alle tips gebruiken. Ik ben vooral fan van jouw foto van het herfstblad en de tomaten, heel mooi!

    • Dorien

      Dank je wel! Ja, zoiets kleins lijkt me niet eenvoudig om vast te leggen. Heel veel succes! 😉

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.