De Bezetting, overal kunst in Diest

Je krijgt meteen al een bekentenis van me : ik ben absoluut geen kunstkenner, en mensen die dat wel (beweren te) zijn, geven me soms echt de kriebels. Vooral de (…)-soort dan. Maar dat betekent niet dat ik niet van kunst hou. Integendeel. Ik vind het altijd heel erg fascinerend om te zien hoe mensen bijvoorbeeld met een enkele borstels en een paar simpele potjes verf een prachtige, bijna levensechte afbeelding kunnen maken. Of juist een abstracte combinatie van vormen en kleuren. Kan ook heel mooi zijn. Ik denk dat het vooral kunst wordt, als het een gevoel of idee kan overbrengen. Van maker naar bekijker. Dat hoeft niets ingewikkelds of diep-filosofisch te zijn. Maar als je het voelt, kan je het ook direct waarderen en zet het vaak ook aan tot nadenken. En net daar ligt de kracht, vind ik.

Maar waarom vertel ik dit nu allemaal? Wel, omdat ik gisteren en vandaag, al wandelend door Diest, gaan kunst-spotten ben. De binnenstad werd dit weekend ‘bezet’ door een veelvoud aan kunstenaars die er een installatie plaatsten, hun schilderijen tentoonstelden, een saaie muur heruitvonden,… kortom, zich creatief konden uitleven met de stad als canvas. En dat mag je letterlijk nemen. Zo werden er etalages gevuld en beschilderd en kon je ook aan de sportveldjes van het Warandepark vreemde creaturen opmerken op de muren en op het basketbalveld. Maar ook doodgewone ramen en straathoeken werden bezet. Overal was er dus wel iets te zien of te beleven. Zelfs het stadhuis moest eraan geloven!

Al dat moois kan je ontdekken via een kaartje met hotspots. Er zijn verschillende categoriën, waaronder Raamkunst, StreetArt, Straatexpo’s en Aparte Expo’s. Zo kan je via jouw persoonlijke interesses, je eigen parcours maken door de stad. En geloof me, er is echt voor ieder wat wils. Beeldende kunst in al zijn vormen en kleuren. Al wandelend een stad verkennen is sowieso al leuk, maar dit maakt het echt helemaal af. Zelfs al ben je al jaren Diestenaar, je ontdekt misschien nog hoekskes en kantekes die je niet kende of je herontdekt plaatsen die je helemaal vergeten was.

Ik heb er in het bijzonder op gelet dat mijn route langs de street art liep, en verder heb ik me volledig laten verrassen. Zo ben ik spontaan op de tentoonstelling in het tuintje van freinetschool De Pit gebotst. Echt supercool wat de leerlingen daar gemaakt hebben! Een #mustsee op je parcours!

Enkele kunstenaars houden tijdens de Bezetting ook een tentoonstelling. Zo kan je kennismaken met hun stijl en hun werk, of hun werken eens in het echt zien. Dat zegt toch altijd veel meer dan op een scherm. Ik ben nog steeds helemaal in de ban van Freedom, één van de stukken van Elleke Van Win. Met een surrealistische “je m’en fous”-stijl zijn haar stukken grappig, maar tegelijkertijd ook veelzeggend. Je kan bijna niet anders dan er even bij stilstaan, laat ons zeggen.

Naast al die kunstwerken op canvas, kan je ook langs de beschilderde elektriciteitskastjes trekken. Deze ‘Tour Elentrik’ werd georganiseerd door Treepack en brengt je langs kleurrijk beschilderde elektriciteitsboxen in de stad. Zelf ben ik vooral betoverd geraakt door de muren en de elektriciteitsbox van Simon Linez Quintens. Hij gaf de muren aan de ingang van het Sint-Jozefziekenhuis (zijde Michel Theysstraat) en de elektriciteitsbox op de hoek van de Wolvenstraat de afbeeldingen van een schildpad, haas en bunzing. De Tour Elentrik kan je nog steeds doen. Je kan gewoon door Diest trekken en je laten verrassen, of je kan dit plannetje meenemen.

In deze post heb ik natuurlijk nog maar een kleine greep uit het enorme aanbod laten zien. Er valt dus nog heel wat te ontdekken, zowel in de binnenstad als aan de stadsrand. Haal zeker je kaartje bij de dienst voor toerisme in de Koning Albertstraat, of bij één van de deelnemende Diestse handelaars.

Op je kaartje zal je zien dat er expo’s zijn die enkel te bezichtigen waren tijdens het startweekend, maar heel wat kustwerken kan je nog steeds gaan bewonderen. En tot 17 juni komen er alleen maar bij! Let wel, sommige kunstwerken hebben een permanente bestemming, anderen verdwijnen na 17 juni. Wacht dus zeker niet te lang!

Ik woon hier al mijn hele leven, dus ik kan het als ervaringsdeskundige bevestigen : onze stad Diest is nog nooit zo mooi geweest! Dus #visitDiest now!

2 Comments

 1. Gijs Hendriks

  Beste Dorien,

  Kun je me vertellen of de “sleeping fox” van Dzia nog steeds te bewonderen is? Of was dit een tijdelijke schildering?

  Alvast bedankt Gijs

  • Dorien

   Om echt zeker te zijn, zou ik eens moeten gaan kijken. Maar, volgens mij is dat één van de blijvende werken, en kan je dus nog steeds een kijkje gaan nemen. Veel plezier!

Comments are closed.