Veggieworld Brussels

Enkele weken gelden won ik bij Fieke een duoticket voor Veggieworld Brussels. Ik was er superblij mee, omdat ik al een aantal jaar meer plantaardig probeer te eten en me ondertussen ook al ingeschreven heb voor easy vegan, dat start op 1 november.

Het evenement vond plaats in Tour & Taxis, op vijf minuutjes wandelen van het noordstation. Meevaller, want ik heb een hekel aan autorijden in een grootstad als Brussel. Aangekomen konden we direct doorwandelen naar de kookdemo van Kristin Leybaert en Miki Duerinck van o.a. La Cucina Verde. Ik had gehoopt dat de vegan tiramisu met cacaoboter zou gemaakt worden en dat was inderdaad één van de gerechten die ze uitgekozen hadden voor deze demo. Je mag al eens een chanceke hebben he? Het zag er eenvoudiger uit dan ik in mijn hoofd had, dus ik denk dat ik die tiramisu nu zeker eens ga proberen te maken.

Toen de kookdemo afgelopen was, wandelden we langs de standen. Wat wel een beetje tegenviel, was dat de meeste standen wel heel erg klein waren. Echt piepklein. Ik denk dat veel standhouders er een stevige puzzel aan gehad hebben om al hun producten goed te kunnen etaleren. Alles stond ook door elkaar, waardoor het heel chaotisch leek. De hal ernaast was nochtans vrij, en die was bijna even groot als de eerste hal. Maar ze werd niet gebruikt. Het zou veel fijner geweest zijn als al de eetstanden in die tweede hal gestaan hadden, en het midden was opgevuld met extra stoelen en tafels. Zo had de non-food ook meer plaats gehad.

Maar de sfeer was er niet minder om. Integendeel. Je kon vlotjes aanschuiven aan de tafels, als er een rij was werd die goed gerespecteerd, en alle mensen aan de standen waren erg vriendelijk en inspirerend. Ik kocht twee glazen rietjes aan de stand van Zaralima. Daar verkoopt Sofie ook t-shirts, pins, draagtassen,… Alles wordt zo eco-vriendelijk mogelijk uitgekozen en verzonden. De opbrengst gaat naar de dieren die ze opvangt. Ik kon ook even met haar praten. Het voelt een beetje onwennig om plots met een vlogster te praten die je volgt op Youtube, een first voor mij, maar het was wel superleuk. Ze maakte ook een video over Veggieworld, die vind je hier.

Daarna gingen we op zoek naar iets om te eten, en na even zoeken, besloten we om de rij bij The Dutch Weedburger te trotseren. Het ging veel sneller vooruit dan verwacht. Na ongeveer een kwartiertje aanschuiven konden we al beginnen eten. The Dutch Weedburger is een seafood-burger, maar uiteraard zonder vis, schelp- of schaaldieren. De burger is gemaakt op basis van zeewier, en zelfs in het broodje en in de saus is Nederlands zeewier verwerkt. Ik had er al vaak over gehoord, maar nog nooit de kans gehad om hem te proberen en ik moet zeggen, the Dutch Weedburger is zalig! De smaak is ziltig en lichtjes zoet, je proeft alle groentjes goed, hele lekkere saus, augurkje erbij… meer moet dat niet zijn!

Naast hartig waren er ook behoorlijk wat zoete dingen om uit te proberen. Ik moet wel toegeven dat ik niet zo’n ijsjesfan ben, dus voor de ijsjes heb ik gepast. Ze zagen er wel heel kleurrijk uit, en ik zag zelfs ijs op basis van cashewnoten. Lijkt me super!

Wat ik wel probeerde waren de vegan donuts van bakkerij Frimout, die de mensen van V-box mee hadden. Die waren er in verschillende smaken. Wij kozen voor eentje met banaan en eentje met walnoten. Allebei waren ze echt heel lekker. En hoewel je weet dat je een donut aan het eten bent, voelt het zoveel lichter aan dan het zware deeg op basis van roomboter en eieren. En ook de gemberlimonade die we erbij dronken was echt lekker. Zoetzuur en fris, en ideaal bij een zoet dessertje.

Naast al dat eten ben ik ook wat uitleg gaan vragen bij een stand met drinkflessen. Wij doen vaker wandeltochten, en een goed isolerende drinkfles kunnen we nog wel gebruiken. We raakten ook een tijdje aan de praat met mensen aan de EVA-stand, proefden vegan wijn en kokoschips, en testten ook een massagekussen uit. Genoeg om te zien en te doen, alleen stonden de kleine standen dus een beetje dicht op elkaar. Op drukke momenten maakt dat het natuurlijk wel wat moeilijker om goed te kunnen horen wat de ander zegt en niet vooruit geduwd te worden langsheen de kraampjes.

Als afsluiter pikten we de lezing van Silke mee over een vegan levensstijl voor kinderen, en bij uitbreiding ook voor volwassenen. Ik nam een aantal goede tips mee, waar ik zeker iets mee ga doen. Zo heb ik een vitamine-D-spray besteld en kan ik vanaf morgen starten met een eerste kuur. Silke brengt binnenkort een boek uit over een veganisme voor kinderen.

Dat wat Veggieworld Brussels voor ons. Ik hoop dat dit evenement de volgende jaren een beetje uitgebreid wordt. Letterlijk dan, zodat er wat meer plaats is, maar ook dat er wat meer demo’s en workshops gegeven kunnen worden. Maar het was zeker heel leuk om me nog een beetje meer te informeren over veganisme, en een hele namiddag plantaardige producten te kunnen uitproberen.

2 Comments

  1. fieke

    Leuk om te lezen dat jullie het tof en lekker vonden! Het was inderdaad wat crowed, ja… Wij waren er op zaterdag rond 11 uur al, en toen we rond 16 uur huiswaarts gingen was het echt niet meer aangenaam van de drukte. Het programma op zondag zag er ook veelbelovend uit, maar twee dagen gaan was er ook weer over…

  2. Silke

    Toen ik aankwam, waren de Dutch Weedburgers net op, dus ik heb weer malchance gehad en nu nog niet kunnen proeven, zucht! Gelukkig was er meer dan genoeg ander lekkers ;-)

    En nog eens merci om te komen luisteren! Zo blij dat je het interessant vond!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.