Vlaamse Televisie, mijn kijktips

Het sneeuwt. Ja, ik weet het, in tijden van sociale media hoef je daarvoor niet eens naar buiten te kijken. Na een heel voorzichtige en vooral koude rit naar huis en een wandeling met dolle honden (want ja… sneeuw!) had ik vooral iets nodig om me aan op te warmen. Dus zette ik mij met een dekentje grote tas chocolademelk in de zetel. Tijd voor wat televisie!

Als ik één Vlaamse serie mag bingewatchen dit weekend, doe dan maar deze…

Absoluut Beau Séjour. De serie speelt zich af in de streek rond Stokkem, in Belgisch Limburg. Daar wordt Kato Hoeven wakker in Hotel Beau Séjour, een oud hotel dat op dat moment verbouwd wordt. Kato vindt haar eigen lijk in het bad van de hotelkamer. Ze werd vermoord. Wanhopig probeert ze contact te maken met haar familie, maar slechts zes mensen kunnen haar zien en met haar praten. Wat is er met haar gebeurd? Hebben haar zieners een zuiver geweten, of verbergen ze allemaal iets? Maar vooral, wie is haar moordenaar? Beau Séjour is een topserie die spannend blijft tot het einde!

Als je één Vlaamse serie of programma opnieuw en opnieuw kan zien, dan is het…

Lili en Marleen, een serie rond het leven voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog in Antwerpen. Alledaagse problemen, misverstanden, klein en groot geluk. Een serie met ernst en humor, maar vooral met heel veel warmte. Het is alsof je naar het theater kan gaan in je eigen woonkamer. De personages, zelfs Rik den apchard, kruipen volledig in je hart.

En als je deze Vlaamse film nog niet gezien hebt, dan moet je dat zeker eens doen…

Paulien en Paulette. Paulette is een gevierde zangeres in de operette en ze runt een winkel. Haar zus Paulien heeft een mentale beperking en woont bij hun oudste zus, Martha. Als Martha sterft, moet iemand de zorg voor Paulien overnemen. Voor Paulette is dat allesbehalve een evidentie, hoewel Paulien dolgraag bij haar zou gaan wonen. Misschien ziet hun zus Cécile, die jaren geleden naar Brussel verhuisde, het wel zitten? Een film waarbij je best een paar zakdoeken klaar houdt. Want ook deze dames sluit je meteen in je hart.

Als je op dit moment nog maar één reeks mocht volgen, dan was dat…

Salamander. Het verhaal van politieman Paul Gerardi, die ondanks alle tegenkanting een onderzoek voert rond een moord en diamantmijnen in Afrika. De serie staat geen seconde stil, en verschillende verhaallijnen lopen door elkaar. Wie is te vertrouwen en wie niet? En wat voeren de machthebbers in hun schild?

Kom je deze serie op dvd tegen, kopen die handel!

Dan zou ik zeker de box van Tabula Rasa niet laten liggen. Het is een serie met een plot dat zo vernuftig in elkaar zit, dat het je niet loslaat. Mystery-liefhebbers gaan zich hier volledig in verliezen. Mie verhuis met haar man en haar dochter naar het huis van haar grootouders. Ze was event planner voor een museum, maar door een ongeval is haar korte-termijn-geheugen aangetast en kan ze haar job niet meer uitoefenen. Als blijkt dat Mie een de enige getuige is in een verdwijningszaak en het lot van de vermiste persoon misschien wel in haar handen ligt, moet ze in het doolhof van haar eigen herinneringen gaan graven. En daar liggen antwoorden verborgen op vragen die ze zichzelf niet eens durft te stellen.

Voor mij mag het allemaal wat luchtiger, geef mij maar wat humor…

Dan mag je Taboe op één niet missen. Elke week brengt Philippe Geubels een act rond een thema waar je eigenlijk niet mee mag lachen. Maar is dat wel zo? Moet je niet overal de humor in kunnen zien? De reeks is even grappig als confronterend, en bij momenten zelfs ontroerend mooi.

Welke tv-serie kan jij niet missen of altijd blijven herbekijken?

1 Comment

  1. Leen

    Tabula Rasa vond ik een topserie, amai! Momenteel volg ik geen Vlaamse series meer; ik ben bitter weinig op de hoogte nu we geen digitale tv meer hebben. Misschien toch eens de tv-programma’s uitspitten 🙂

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.