4 goede redenen voor een winterwandeling in Averbode

Gisteren was de eerste zonnige dag in eeuwen (oké, toch in een hele lange tijd) en dan is binnen blijven echt een zonde. Zeker als je een vrije dag hebt en er niet meteen iets op de agenda staat. Dan kan je niet anders, toch?

Omdat ik in de buurt van Averbode woon, ga ik regelmatig wandelen in het natuurgebied De Merode. Maar laatst bedacht ik me dat ik er helemaal niet vaak kom in de winter. In De Merode heb je veel beschutting van de bossen, en dat is fijn als het een paar graden vriest. Langs de andere kant er zijn ook een aantal open heidevlaktes. En daar kan het best koud zijn. Misschien door de wind zelfs extra koud, of dat voelt toch zo aan.  Maar er is ook zoveel moois te zien.

Er zijn geen uitgestippelde wandelingen, maar knooppunten. Je kan dus zelf een wandeling uitstippelen met de knooppuntenapp en die wandeling aanpassen aan hoe lang je wil gaan wandelen of de afstand die je wil afleggen. En misschien wil je tijdens je wandeling wel een ander pad nemen of de route aanpassen (om een modderig stukje te omzeilen bijvoorbeeld, of om langs een meertje te wandelen), en zelfs dat is met een flexibel systeem als knooppuntwandelen natuurlijk geen probleem.

De startpunten zijn ook heel uiteenlopend. Aan een kleine, onverharde parking langs de baan starten kan, of vlak naast de abdij van Averbode kan natuurlijk ook. Schrijf het dichtstbijzijnde knooppunt wel snel op of duid het aan op je gsm, zo vind je altijd de weg terug naar je auto, en kan je een binnenweg nemen moest het nodig zijn. Wandel je met honden, dan is het leuk om bijvoorbeeld te starten aan de Abdij (parking Het Moment, zie verder). Als je er de straat oversteekt sta je meteen in de bossen. Heb je een kinderwagen bij, of een kleintje met step of loopfiets, dan is wandelen in de onmiddellijke omgeving van eetcafé Mie Maan een goed plan. Van daaruit kan je rustig wandelen door het bos, maar dan op verharde wegen.

Wil je graag iets gaan eten na je wandeling, dan is Het Moment natuurlijk dé aanrader. Er wordt gewerkt met producten die in de abdij zelf gemaakt worden (brood, peperkoek, speculaas, het abdijbier Averbode,…) en de week- en weekendschotels zijn zoveel mogelijk seizoensgebonden en heel betaalbaar. Als je start in Herselt is self-service-restaurant Mie Maan een goed idee. Ook daar wordt er gekozen voor lokale, verse producten. Zo komen de zuivelproducten van Hoeve De Ploeg, even verderop. De Ploeg heeft een hoevewinkeltje, dus als je er passeert en graag wat kaas of rijstpap mee naar huis neemt, is dit waar je moet zijn!

Als je de omgeving niet zo goed kent, kan je een brochure meenemen. Er zijn er ongetwijfeld genoeg te vinden, onder andere bij de toeristische kantoren van Diest en de bibliotheek van Averbode, of bij de eetcafeetjes die ik net vermeldde. Maar eigenlijk, als je tijdens je wandeling goed oplet, ga je merken dat er een hoop informatie zomaar te vinden is in de natuur. De mensen van Natuurpunt hebben langs de knooppuntverbindingen mooie infoborden geplaatst. En of je nu een geïnteresseerde natuurliefhebber bent, graag leuke weetjes opdoet, of gewoon je kinderen wil entertainen, die infoborden hebben altijd wel wat leuks te bieden.

3 Comments

 1. Leen

  Ik ben één keer eens gaan wandelen, via de knooppunten, met vertrek van aan de abdij, maar dat sloeg toen erg tegen: veel asfalt, weinig natuur. Slecht uitgestippeld door mij, als ik nu uw foto’s zie zijn daar echt wel mooie stukjes natuur precies! Dus misschien toch eens een herkansing geven :-)

  • Dorien

   Ja, dat wandelgebied rond de abdij is heel mooi. En de Merode is groot, dus het vertrektpunt kan écht een verschil geven. Het ‘probleem’ met knooppunten is dat je vaak niet goed kan zien hoeveel groen je op een route gaat hebben. Maar je gaat het er zeker vinden hoor, dus het gaat de moeite waard zijn om het nog eens opnieuw te proberen.

 2. citytrip

  Dankzij die knooppunten is het inderdaad gemakkelijk om wandelroutes samen te stellen.

  De Vlaamse Ardennen. Wandelwalhallah voor de liefhebber :)

Comments are closed.