Antonetta doet mee met Mei Plastic Vrij!

Plastic is overal. Je kan er niet meer omheen. Dagelijks kom je er meerdere keren mee in contact. En niet alleen door een plastic drinkbekertje vast te nemen of de douche in te stappen met een flesje shampoo. Er zitten kleine stukjes plastic in je tandpasta, je krijgt zakjes mee in de winkel, je vieruurtje zit in een plastic wrapper,… De lijst lijkt wel eindeloos. Maar er zijn een heleboel kleine dingen waar je op kan letten om je plasticverbruik serieus naar beneden te halen. En dat ga ik proberen te doen tijdens #meiplasticvrij

Waarom al dat plastic?

Plastic is nu eenmaal een goedkoop product en het is makkelijker te manipuleren dan glas of metaal. Je kan er de zotste vormen mee maken, het valt niet stuk, en zelfs als het regelmatig in contact komt met water breekt of smelt het niet. Fantastisch! Nu ja,… toch niet helemaal. Goedkoop zou geen synoniem mogen zijn voor wegwerp, bij het smelten ervan komen erg schadelijke stoffen vrij die onze lucht en bodem vervuilen, en het feit dat het niet biologisch afbreekbaar is, betekent dat het voor altijd is. En dat wil dan ook weer zeggen, dat het voor altijd ergens een plaats moet krijgen. Wat als er dan geen plaats meer is? Dan wordt het verbrand, wat natuurlijk zorgt voor nog meer schadelijke stoffen. Het ergste in heel dit verhaal is dat het grootste deel van de hele plasticproductie draait om (vaak nutteloze) verpakkingen, en dat niet alleen wij, maar vooral zeedieren daar het slachtoffer van zijn.

En dan nu : actie!

Je vindt alle informatie over de actie Mei Plasticvrij op deze website. Het is een burgerinitiatief dat ontstond uit een drang om niet bij de pakken te blijven zitten. Al is het maar een klein iets dat je kan doen om de plastic soup te verkleinen, waarom het dan niet doen?

Strijdplan!

Helemaal zonder plastic leven kan volgens mij niet meer. Maar ik ga volgende maand wel extra letten de hoeveelheid die ik koop. Mijn strijdplan bestaat uit vier actiepunten. Ten eerste wil ik graag stoppen met dranken uit plastic flessen te drinken, en ze vervangen door zelfgemaakte limonade of ijsthee, of gewoon kraantjeswater in een herbruikbare fles. Ten tweede wil ik eens wat meer aandacht gaan besteden aan microbeads en microplastics. Waar zitten ze in en waarom? En zijn er producenten die ze helemaal niet gebruiken? Als derde punt ga ik proberen zoveel mogelijk plastic verpakkingen te vermijden. En uiteraard, alternatieven zoeken voor wat ik op dit moment nog wel verpakt koop. En als laatste punt ga ik proberen om altijd voorzien te zijn van alternatieven voor wegwerp (bestek, koffiemok, rietje, kommetje,…).

Ga jij meedoen met Mei Plastic Vrij? Wat staat er op jouw stijdplan?

6 Comments

 1. gerhildemaakt

  Goed initiatief! Ik probeer al langer te minderen met plastic, waardoor sommige dingen al gewoontes zijn, maar andere dingen worden dan weer vergeten. Altijd goed om je gewoontes eens opnieuw onder de loep te nemen!

  • Dorien

   Ja, inderdaad. Ik hoop mijn vier actiepunten te kunnen omzetten in de praktijk, en misschien ook na de maand mei in een goede gewoonte. ;)

 2. Anna Helena

  Ik ga ook proberen er op te letten, drink ook nog teveel water uit plastic flessen. Benieuwd naar jouw ervaringen.

 3. Leen

  Ik wilde graag meedoen of er alleszins beter op letten, maar toen begon ik zomerfruit te kopen: aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Los van het feit dat het daar te vroeg voor was, staat er nu op mijn vensterbank een torentje van al die plastic bakjes. Zo belachelijk vind ik dat…. Daar moeten ze toch dringend eens wat aan gaan doen! Verder neem ik wel altijd met groentenetjes mee naar de winkel, maar die dingen zijn nu eenmaal voorverpakt..

  • Dorien

   Ja, da’s wel waar helaas. Zomerfruit kan je bijna nergens in bulk kopen. Tenzij aan zo’n kraampje langs de weg, of op de markt lukt het soms ook. En zelfpluk is er ook niet altijd in de buurt.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.