De Wijers, wandelen langs en door het water

Als de zomer op z’n einde loopt, moet je van elke zonnestraal genieten. Zo werden andere plannen hier gisteren opzij geschoven – het is geen uitstelgedrag als er een goede reden voor is, toch? – voor een wandeling van net iets meer dan 10 kilometer door natuurgebied De Wijers. Het natuurgebied strekt zich uit van Hasselt, over Zonhoven en Zolder tot Genk, en is bezaaid met vijvers, moerassen en rijen met hoge bomen.

Ik wandelde een lichtjes ingekorte versie van de rode landschapsroute. Die begint aan de Borggravevijvers en vormt een lus via het domein van Bokrijk en het Domein van Kiewit. Bij het vertrek richting Bokrijk wandel je je eerste kilometer over een brede asfaltweg. Niet meteen een leuke start, zeker niet voor een wandeling die gemarkeerd stond als “grotendeels over onverharde paden”, maar eens je op de boswegen uitkomt, en dit soort zichten krijgt op de vijvers, wordt het gevoel gelukkig al snel veel beter.

Via Hangaar 58 en de aangelegde tuinen van Bokrijk wandel je naar het Koetshuis, aan de oostelijke kant van het park. Daar maakte ik een tussenstop op het terras en konden ook mijn honden even drinken aan het hondencafé. Het was er druk, maar toch echt wel fijn om een tijdje te kunnen zitten. Een picknick in de tuin was anders ook niet slecht geweest, maar omdat er langs deze wandeling verschillende horecazaken zijn, hoef je eigenlijk geen lunch mee te nemen. Een nadeel is dat het op de route dan ook wel wat drukker is, zeker in vergelijking met de vorige wandeling in Borgloon.

Als je weer vertrekt vanaf het Koetshuis wandel je nog een stuk langs de rand van Bokrijk. Je kan dan ook op verschillende plaatsen het park in kijken en de oude gebouwen zien staan. Dat is wat mij betreft al zeker een grote plus van deze wandeling. Ik maakte dan ook even een mental noteom het park zelf ook nog eens te gaan bezoeken. Als zo lang wil ik eens naar de expo van de sixties gaan kijken, maar het komt er maar niet van.

Aan het einde van een lange bomengalerij kom je aan de echte show-steler : wandelen (of fietsen) door het water, een gang van zo’n honderd meter lang door één van de vele vijvers van De Wijers. De honden waren er iets minder voor te vinden. Zeker Finlay niet; hij is allesbehalve een goede zwemmer. Maar ik vond het heel erg mooi. We hadden ook nog eens het geluk een zwaan met haar kleintjes van heel dichtbij te kunnen zien. Heel speciaal.

Voor ik het laatste stuk door het bos terug naar het startpunt wandelde, maakte ik nog even een pitstop bij Koevert. Hoe cool is dat logo en vooral die naam trouwens, Koevert? Het zal de taalnerd in mij wel zijn die een feestje bouwt als ik zoiets zie, maar ik vind dat dus schitterend. Naast de geweldige naam, wordt Koevert ook nog eens gerund door De Wroeter. Zij geven mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk werk vinden extra kansen door hen een plaats te geven bij o.a. Koevert, hun hoevewinkel in Kortessem, de bakkerij, etc. Bovendien gebruiken ze zoveel mogelijk biologische producten. Ik neem wel eens vaker een pakje van hun crunchies mee als ik ga wandelen; koekjes met kokos en havermout. Mmmm…aanrader!

Via deze poort verlaat je het domein van Kiewit en word je verder geleid naar een pad door het dennenbos. Ook de allerlaatste rechte lijn kan je een boswegje volgen in plaats van de gewone asfaltweg. Zo kan je de wandeling toch nog in het groen afsluiten. Ik vond dit een leuke wandeling, maar mijn voorkeur gaan toch uit naar de Greenspot-wandelingen. Ga je met de kids op pad en houden jullie van een actieve dagtrip? Dan lijkt deze Kiewit-Bokrijk-wandeling in de Wijers me dan wel weer ideaal.

Meer informatie

Zelf deze wandeling ook doen? Je kan onder andere starten vanaf Domein Kiewit, Bokrijk of de kleinere parking aan de Borggravevijvers. Je vindt het bordje van De Wijers met het wandelplan aan het uiteinde van de parking. Als je het volledige traject volgt met het rode driehoekje, wandel je 12,5km.

1 Comment

  1. Dingen Die Fijn Zijn

    Hoe mooi!

Comments are closed.