Herbruikbare tassen

Als je vandaag naar een winkel, afhaalrestaurant, dan krijg je ongetwijfeld je producten mee in een plastic zakje. Eenmaal de producten eruit gehaald, verdwijnt dat zakje in de afvalbak. Het heeft dan zijn nut bewezen en mag weg. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Maar al dat plastic gaat ergens heen, en zoals het vaak gaat bij dingen die gratis zijn, betaalt niet de vervuiler, maar iemand anders er de prijs voor. En jammer genoeg kan die prijs soms hoog zijn.

Ik weet het, het is maar een plastic zakje. Wat met al die immense SUV’s op de baan? Fast Fashion? Geprogrammeerde slijtage? Dat zijn inderdaad allemaal grote problemen, die zeker aangepakt moeten worden. Maar stoppen met plastic zakjes gebruiken is iets dat je meteen kan doen en wat het milieu zeker en vast vooruit helpt. Niet overtuigd? Stel dat je 8 plastic zakjes per week gebruikt. Nog niet eens zo veel als je begint te tellen, geloof me. Die 8 zakjes, maal 52 weken, dat zijn 416 zakjes per jaar. Als er zo’n honderd gezinnen in een woonwijk wonen, maakt dat meer dan 40.000 zakjes per jaar,.. en daar stopt het helaas niet.

De oplossing is simpel : gebruik herbruikbare zakjes. Je kan er kopen in de supermarkt, of er zelf maken. Maar het is ook een andere mindset. Als je minder plastic zakjes wil gaan gebruiken of ze helemaal uit je dagelijkse leven proberen te bannen, begin dan zeker met overal een aantal herbruikbare tassen te voorzien. Stop er een paar in je handtas, leg er een paar in de auto, stop er zeker in je fietstassen, enz. Zoveel te vaker je jezelf hoort zeggen “Ah nee, een zakje is niet nodig, ik heb er eentje bij” zoveel te sneller wordt het een automatisme.

En nog een grote tip : neem een boodschappenmand en zipnetjes mee naar de groentewinkel. De groenteboer zal misschien eerst eens wat vreemd opkijken, maar geloof me, bij als je bij je tweede bezoek je boodschappenmand met je zipnetjes afgeeft zal hij zeker weten wat te doen. Ik doe dat zelfs bij de bakker. Hier in de buurt worden broodjes vaak in een plastic zak gedaan, dus neem ik mijn rieten tas en een herbruikbare, stoffen broodzak mee. Ook de verkoopster bij de bakker wist eerst niet goed wat ik bedoelde, maar ze is nu ook helemaal pro. Veel handelaars zijn blij dat je die moeite doet. Al die zakjes, tasjes en verpakkingen kosten immers best wat geld. Ik heb zelfs al verschillende keren een paar appels, abrikozen en zelfs al een keer een paar pistoletjes extra mee gekregen omdat ik zelf zakjes bij had. Driedubbele win wat mij betreft.

Gebruik jij vaak herbruikbare zakjes?

3 Comments

 1. PriePraat

  Je grote tas vind ik om te beginnen al prachtig. In Nederland krijg je tasjes alleen nog tegen betaling. Dat scheelt al enorm want het gemak van aanpakken is anders dan dat het opgeteld wordt bij de kassa. Er zijn inmiddels ook “verpakkingsloze winkels” waar je inderdaad zelf zakken, bakken, flessen en containers meeneemt om te vullen. Super. De eerste stap is gezet. Ik koop geen tasjes in winkel. Maar het gemak van de voorverpakte supermarkt dat is nog wel een ding.

  • Dorien

   De grote mand is eentje van de wereldwinkel, en meteen ook de tas die ik het vaakst mee heb. Verpakkingsvrije winkels beginnen hier ook op te komen. Helaas is de dichtstbijzijnde nog wel een klein half uurtje van hier met de auto, dus da’s nog niet voor elke week.

 2. Leen

  Tegenwoordig krijg je nog bijna nergens plastic tasjes – of je moet bijbetalen. En dat alleen al is voor mij een motivatie om altijd een ‘tote bag’ mee te nemen als ik ga winkelen. Mijn boodschappen doe ik in de biowinkel (waar ze geen gewone plastic tasjes meegeven) en de Colruyt (waar ze volgens mij zelfs geen plastic tassen hébben :-D). Zelfs wanneer we kleren gaan kopen, zijn het meestal papieren zakken, wat ik nog irritanter vind dan plastic want daar ben je nu eens echt niks mee! Plastic tasjes kan je nog gebruiken voor in de vuilnisbak, die papieren die verdwijnen bijna onmiddellijk in de papiermand… Ik zou er een gewoonte van moeten maken om ALTIJD mijn eigen tassen mee te nemen, maar stilletjesaan komt dat wel goed hoop ik. Bij het frietkot krijgen we onze frieten altijd in een papieren tasje… maar zo’n kleintje waar je echt niets mee bent. Ik kwam eens aanzetten met mijn eigen zak, maar neenee het moest in hun tasje. Terwijl ik overwoog om eens te vragen of ik met een eigen pot frieten mocht komen halen… Ik vermoed dat ik dat dus niet hoef te proberen bij hen :p
  Anyways, er is nog veel werk hier thuis om onze gewoontes verder te veranderen!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.