Mei Plasticvrij, vlot het met de challenge?

Het is vandaag 15 mei, dus we zijn halverwege de challenge van Mei Plasticvrij, waarbij we met z’n allen proberen om zo veel mogelijk voor plasticvrij te kiezen. Hoe gaat het met het toepassen van mijn actiepunten? Eigenlijk best wel goed, zeg ik met een beetje trots. Op verschillende vlakken heb ik wel wat vooruitgang geboekt, en daardoor is mijn afvalbak nu nog maar voor een kwart vol. Wat ik echt super vind, want – zoals iedereen waarschijnlijk – heb ik een bloedhekel aan dat ding dichtbinden en naar de straat te sleuren voor ophaling. Ik vond het dus tijd om de inspanningen te tonen die ik al gedaan heb, en je te vertellen wat er nog op de planning staat. En hoe zou ik dat beter kunnen doen, dan via de mantra’s van de zerowaste lifestyle?

Refuse what you don’t need… Ik gebruik nu veel minder plastic, door gratis producten (balpennen, ballons, flesjes shampoo, testertjes,…) te weigeren. Dat is niet altijd even eenvoudig, geef ik eerlijk toe. Rietjes is al iets dat ik kan schrappen. De glazen rietjes van op de foto, die ik kocht bij Zaralima, zijn een prima vervanger. En ik heb er eentje extra om mee te nemen in een metalen bakje, dus ook op verplaatsing lukt dat prima.

Maar wat cosmetica betreft, vind ik die refuse moeilijker. Make-up gebruik ik bijna nooit, maar verzorgingsproducten uiteraard wel. In plaats van verschillende crèmes en olies te testen via die kleine plastic testzakjes, ga ik binnenkort eens naar een infoavond van Cîme. Zo kan ik samen met anderen testen welke producten werken voor mij, omzeil ik die kleine testzakjes, en koop ik enkel de dingen die passen bij mij. Ik steun er dan bovendien een Belgisch bedrijf mee. Da’s + + + + zou ik zeggen!

Reduce what you do need… Hier is er nog wat werk aan de winkel, weer wat betreft verzorgingsproducten. Ik heb al wel eens een vaste shampoo gebruikt, maar dat was niet zo’n meevaller. Hij was te sterk en mijn haar werd er dus op korte tijd veel te droog van. Op dit moment gebruik ik de shampoo van Dr. Organic met Tea Tree en daar heb ik zelfs met mijn lange haar, maar heel weinig van nodig. Door met een glazen potje met warm water en een klein beetje shampoo te werken, kom ik toch wel een maand of drie toe met één flesje shampoo. Misschien dezelfde techniek eens proberen met een vaste shampoo? Tips welkom!

Ontbijt zonder plastic verpakkingen, voor Mei Plasticvrij.

Reuse the things you have… Dan denk ik meteen aan de herbruikbare zakjes. Iets dat veel mensen nu zowat spontaan hun handen op hun oren doet zetten waarschijnlijk, maar het blijft superbelangrijk. Elk zakje dat in een winkel geweigerd wordt of niet nodig is, geeft een signaal. Zo kunnen we met z’n allen laten weten dat we ze niet meer nodig hebben. Plasticvrij for all, en zo! Ik vertelde onlangs op instagram, dat ik in de supermarkt soms nog wat tegenstand merkte als ik met een stoffen zak groenten en fruit kocht. Ik was niet de enige die wat verbaasd was over die negativiteit. Diezelfde supermarktketen beloofde begin deze week dat ze ook een stap naar plasticvrij zullen zetten. Ze gaat plastic zakjes bannen uit haar winkels. Woehoe!

Recycle for a better future… Door al dat weigeren, minderen en hergebruik hadden wij deze maand nog geen pmd-zak nodig. Yes! Dat brengt me al een heel eind op weg naar een plasticvrij leven. Ik bracht ook wat spullen binnen bij de Kringwinkel, en plaatste een bestelling bij de Kringshop. Wat ik niet meer nodig heb, maar nog perfect in orde is, kan een ander misschien nog wel gebruiken. Wat ik juist kocht en waarom, lees je binnenkort in een nieuwe post!

Rot (compost) the rest… Ook dit is nog een beetje een toekomstverhaal. In mijn gemeente werd vroeger een ophaling van groenafval gedaan in een groene bak. Helaas is dat, ondanks de hogere jaarlijkse verplichte bijdrage, volledig afgeschaft. Tuinafval hebben we niet veel, en als dat er is doe ik het naar het recyclagepark. Meteen een compostvat plaatsen lijkt me dus niet nodig. Voor het keukenafval dacht ik aan een wormenbak, maar daar moet ik me eerst nog eens goed over inlezen. Advies is altijd welkom!

En hoe gaat het bij jou met Mei Plasticvrij?

1 Comment

  1. gerhildemaakt

    Goed bezig, jij! Veel liefde voor Cîme en herbruikbare zakjes!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.