Van bewust consumeren naar onbewust consuminderen

Minder consumeren, minder verbruiken. Het is sowieso het eerste dat je meteen kan gaan doen als je groener wil gaan leven. Elk stukje plastic dat je niet gekocht hebt, elke “gratis” balpen die je weigert op een event, elk zakje dat je niet nodig hebt omdat je een herbruikbaar exemplaar bij hebt, is er weer eentje minder. Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Vroeger consumeerde ik gewoon omdat ik dacht dat het zo hoorde; omdat het vanzelfsprekend was. De plastic potjes van de afhaalchinees, de wikkels van de koekjes die ik meekreeg naar school, de flesjes water die ik (soms zelfs halfvol) in de vuilbak gooide om ze niet de hele tijd te moeten meeslepen (de opoffering seg!)… Ik kocht bewust al dat plastic omdat het een goedkoop product was, gemaakt om weg te gooien. Waarom was plastic anders uitgevonden? Allemaal waren het dingen, die ik als de normaalste zaak van de wereld beschouwde. Nu denk ik er heel anders over en ben ik bewuster gaan verbruiken

Maar het gaat niet alleen om plastic. Als er nu een nieuw meubel in huis komt, stel ik me eerst de vraag of het zou kunnen met een tweedehands exemplaar, of misschien is het wel mogelijk om iets dat ik al heb een nieuw leven te geven? Zo zoek ik nog de ideale kast voor mijn werkkamer. Liefst eentje van ongeveer 1m80 breed, 40cm diep en met (nog vlot werkende) schuifdeuren als het kan (tips welkom, haha!). Daar steek je dan natuurlijk wel meer werk in. Tweedehands meubelen kunnen vaak een extra laagje vernis, verf of gewoon goede zorg gebruiken. Maar dat maakt het ook extra leuk. Want in dat laagje zit vaak een verhaal; soms van de vorige eigenaar, soms van jezelf. En wat de grote meubelwinkels ook beweren, vroeger werden meubels echt een stuk steviger gemaakt. Dus die kast uit 1950 is waarschijnlijk eerder z’n geld waard dan dat hippe bouwpakket uit 2018.

Ook voeding speelt een grote rol. Zo doe ik momenteel nog steeds mijn best om niet meer naar de supermarkt te gaan. Ik ben niet akkoord met de prijzenslag die ze dagdagelijks voeren om toch maar de goedkoopste te zijn. Want goedkoop heeft altijd zijn prijs, al is dat niet altijd zichtbaar voor ons als consument. Liever een keertje minder, of helemaal niet op vakantie dan, of wat minder kleding kopen, maar wel elke dag eerlijke voeding op mijn bord. Initiatieven als Hartenboer en de Buurderij maken dat mogelijk vandaag. En zelf koken in plaats van alles kant-en-klaar in bakjes kopen is ook zoveel leuker!

Qua kleding is bamboe echt een ontdekking geweest voor mij. De eerste stukken die ik kocht waren van het merk Braintree (nu Thought) en die vind ik echt zalig! Ik draag ze nog zo vaak ik kan, maar ik heb ondertussen natuurlijk mijn kleerkast wel aangevuld met een behoorlijk aantal nieuwe stuks. Ik let er wel op dat ik alles goed kan combineren; dat is ook duurzaamheid. Als je kleerkast volhangt met stukken die je niet kan combineren, werkt zo’n wardrobe capsule of bewuste kleerkast natuurlijk ook niet. Af en toe komt er wel eens een niet-ecologisch stuk bij dat ervoor zorgt dat de rest bij elkaar past. Meestal zijn dat voor mij schoenen of broeken.

Hoe probeer jij te consuminderen of net bewuster te consumeren en wat is voor jou de trigger geweest?

1 Comment

  1. Leen

    Bij mij is dat geleidelijk aan gekomen, dat besef: ik gaf véél te veel geld uit, zoveel miskopen, en ons huis staat gewoon VOL met spullen, is dat per se nodig? Nee. Gisteren mijn eerste ecologische kledingstuk gekocht, mijn bedoeling was om vanaf dit jaar enkel nog ecologische stuks te kopen, maar ik vond er dus maar één en heb dan in een andere winkel nog twee niet-ecologische gekocht (terwijl ik vroeger waarschijnlijk veel méér zou hebben gekocht), zodat ik tenminste iets heb om aan te trekken de komende maanden. Kleine stapjes zijn ook stapjes nietwaar 🙂 Ik vind het een enorm leuke ontdekkingstocht..
    Op het vlak van eten ben ik al twee jaar bezig met meer biologisch en lokaal te kopen. Heel grote fan van de buurderij geweest!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.