Een wereld van afleiding…

Vanmorgen stond ik met een kop koffie aan het raam. Ik woon heel landelijk en de luxe om daar ‘s ochtends te kunnen gaan staan en naar de bomen en de vogels te kunnen kijken (onlangs vijf ooievaars, btw (!)) wil ik nooit opgeven. Zo’n zaligheid! De vrieslucht hing er nog en er kwam wat mist op, maar toch brak er al wat licht door. Heel erg mooi. En ik bedacht me hoe leuk het zou zijn om meteen te gaan wandelen in de vroege zon. Maar toen hoorde ik plots de biep van mijn smartphone. Meteen gaan er dan ook een paar belletjes af in mijn hoofd. Wat zou het zijn? Een sms? Een berichtje op facebook? Een reminder? En al mijn plannen verdwenen plots op de achtergrond.

Het gevoel om constant bereikbaar te moeten zijn is bij mij heel sterk aanwezig, en dat is lastig. Alsof iets onzichtbaars je in z’n greep probeert te houden. En dat doet het ook. Want ik vrees dat zelfs als ik geen geluidje gehoord had, de drang om eerst naar mijn social media en e-mails te gaan kijken toch te groot was geweest om het allemaal effectief te laten zijn voor wat het was, en toch eerst te gaan wandelen. Zonder smartphone dan. Want je kan al raden dat die vaak meegaat op wandeling; ik deed een paar dagen gelden nog wat instagram-stories tijdens het wandelen…

Ik vind het zelfs een beetje griezelig als ik begin na te denken hoe afhankelijk ik soms kan zijn van al die technologie. ‘s Ochtends wordt mijn ontbijt soms koud of blijft de helft staan omdat ik eerst snel-snel door het nieuws wil gaan, op zoek naar een leuke insteek voor een blog, een quote om op te schrijven in mijn boekje, of misschien zelfs een goed idee voor een schrijfseltje. Tien minuten wordt dan al gauw een uur. Na een drukke werkdag kijk ik eerst op mijn smartphone of er geen nieuwe instagram-berichtjes zijn. En voor ik ga slapen check ik toch nog maar eens voor de zekerheid of er geen mails meer in mijn inbox zitten. Alsof dat ene mailtje dat dan nog toekomt niet kan wachten tot de volgende dag…

Hoog tijd dus voor een digital detox. Dat wordt een eerste challenge in de bullet journal die ik gisteren kocht. Ja, oké, ik zei dat ik er nooit aan ging beginnen, maar ik volgde toevallig een workshop handletteren onlangs en ik kreeg ook een paar ecoline-pennen van een kennis… Dat waren signs, toch? Misschien is het wel goed om in deze digitale tijd nog ten minste iets analoogs te hebben. Eerst wat zuurstof, een deftig ontbijtje en de bullet journal invullen en dan pas naar de werkkamer. En ‘s avonds geen toestellen meer meenemen naar de slaapkamer. Dat ook. En die nota’s kunnen ook in een leuk boekje. Dat hoeft niet altijd in een notitie in een cloud. Jep, ik voel het de goede kant opgaan.

Voel jij je soms ook te snel afgeleid door je telefoon/tablet/computer? Heb je misschien een goede detox-tip voor me? 🙂

5 Comments

 1. Anne

  Geen detox, maar toch minder: toen ik ziek werd, heb ik alle lawaaierige notificaties afgezet. Mail, messenger, facebook en alle andere dingen die lawaai maakten maar minder “belangrijk” zijn (ahum): allemaal afgezet. Geen piep piep knor meer van mijn telefoon. Enkel bij een sms, en bij telefoon. En aan iedereen ook heel duidelijk gezegd: het gaat op mijn eigen tempo nu.
  Scheelt al veel, heel veel.

  • Dorien

   Bedankt voor de tip! Ik heb net de functie “niet storen” ontdekt op mijn telefoon. 😀 Ik denk dat ik inderdaad eens wat selectiever ga zijn met welke biepjes ik nog toelaat op m’n telefoon.

 2. Katrien

  Als ik veel te doen heb, lukt het me om alle digitale tools gewoon te vermijden. Deadlines zijn op dat vlak vaak echt een zegen. Op de trein naar huis lukt me dat bv. minder goed. En dan probeer ik mezelf een doel te stellen. Bv. pas op m’n gsm kijken als het hoofdstuk uitgelezen is ofzo. Geluid afzetten helpt me ook goed, of zelfs vliegtuigmodus op sommige momenten.

 3. Leen

  Na mijn burn-out (enfin terwijl ik thuis zat al) heb ik alle meldingen afgezet. Facebook staat standaard niet op mijn gsm. En berichtjes maken enkel lawaai/doen van bzz bzz als ze van bepaalde, ‘belangrijke’ mensen zijn. Geloof mij, het geeft zoveel rust als je niet constant je gsm moet willen checken. Nu moet ik alleen nog afleren om hem tijdens het werk niet op mijn bureau te laten liggen, want dat leidt me soms veel te hard af 🙂 Veel succes met het detoxen!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.