Oeps… Daar ging wat mis!

Ondertussen had je het misschien al lang gezien, maar hier op mijn blog ging vandaag iets grondig mis. Er waren een paar updates die al lang stonden te blinken op mijn dashboard. Helaba, kijk eens hier, klik hier! En snel een beetje! Maar ik negeerde ze, en toen ik die updates vanmorgen eindelijk wou uitvoeren was alles plots weg. Wat is er juist gebeurd? Ik heb geen enkel idee. Het enige dat ik wel weet, is dat al mijn artikels en (erger nog) jullie fijne, lieve berichtjes, allemaal lost zijn in cyberspace.

Ik vind het natuurlijk niet leuk dat alles weg is, maar ergens schrok ik wel van mijn eigen reactie. Het heeft toch wel bijna een uur geduurd voor ik besefte dat het maar een simpele tegenslag is. Een uur voor ik weer volledig kon kalmeren en weer mezelf werd. Er is niks ergs gebeurd, toch? Met een paar klikken had ik mijn layout weer hersteld, en nog even later was ik dit bericht al aan het schrijven. Het gaat nog even duren voor ik de artikels die ik wil herstellen weer online heb, want ik had niets in backup staan. Note to self : maak backups! Maar misschien is het ook wel een goeie zaak. Ik wil al een tijdje meer orde scheppen in de chaos hier. Dus dit zou dan misschien wel eens het ideale moment kunnen zijn.

Nog een positiefje in dit verhaal? Het bracht een boek dat ik aan het lezen ben wat dichterbij : Digital Detox van Florence Pérès. Het verscheen dit voorjaar bij Lannoo en laat je kennis maken met de touchpoints-methode, een simpele manier om je digitale gewoontes eens grondig op een rijtje te zetten en ze beter te organiseren. Florence is een digital coach, maar houdt er geen houding van mag niet of moet op na. Het boek werkt juist heel aanstekelijk en leidt je doorheen het detox-proces als een fijne uitdaging.

Dat proces verloopt in vijf stappen : analyse, prioriteiten, aandachtsmanagement, digitale orde en breinrust. Doorheen het boek krijg je wetenschappelijke informatie. Nadenkers die je op de goede weg zetten. Zo wordt de gemiddelde smartphone 150 (!) keer per dag gecheckt, en zegt meer dan 1 op 3 Vlamingen dat een smartphone voor hem/haar onmisbaar is. Zware cijfers. Maar als ik terug denk aan vanmorgen, dan schrik ik daar plots toch weer iets minder van. Ik ging het voor dit boek eigenlijk houden bij de zelftest aan het begin van het boek, Hoe geïntoxiceerd ben ik? Dat viel trouwens heel goed mee. Oef! Maar misschien dat ik nu het hele detox-proces wel eens ga doorlopen. Het kan alleen maar helpen, toch?

Maak jij je soms zorgen over je internet- en/of smartphone-gebruik?

4 Comments

 1. gerhilde maakt

  Ja, ik kreeg via Bloglovin’ twee keer de melding dat je een eerste bericht had op WordPress … Mijn webhost maakt gelukkig back-ups van mijn blog, ik was héél blij toen ik dat wist. 🙂
  Ik gebruik mijn smartphone vaak, dat geef ik toe, maar ik denk niet dat het echt problematisch is. Al zou een detox geen slechte manier zijn om even afstand te nemen natuurlijk …

  • Dorien

   Sorry daarvoor! Ik weet echt niet wat er gebeurd is. Enfin, maar vooruit zeker? 😉 Bedankt voor je berichtje!

 2. Sofie

  Ik heb een haat-liefde-relatie met mijn smartphone. Ik vind dat er teveel mee bezig ben, het me te veel afleidt… Ik houd via een app bij hoeveel keer ik mijn gsm ‘unlock’ en hoelang ik er mee bezig ben. Op een werk dag valt dat nog redelijk goed mee. Ik check hem meestal rond de 30 keer, op een werk dag ben ik niet meer dan een uur per dag met mijn gsm bezig en tijdens een weekend dag zeker niet meer dan 1h45.

  • Dorien

   Ik denk dat dat bij mij echt wel veel meer gaat zijn. Het geluid van social media berichten heb ik intussen wel uitgezet, zodat ik niet bij elke bliep naar mijn telefoon grijp, maar verder dan dat ben ik nog niet geraakt. 😊

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.