2 minute read

Bessen Swirl Squares

Toegegeven, ik hou niet zo van ontbijten. Ik maak er vaak gewoonweg geen tijd voor en als ik dan al ontbijt dan is het vaak met een kommetje droge (kinder)ontbijtgranen of gewoon een tas koffie. Maar dat telt niet als ontbijt zeker? Tijd om daar wat aan te doen dus.

Ik maakte deze bessen-squares met havermout en volkoren bloem als basis. Trage suikers dus, en als extra zoetje gebruikte ik de 1:1 suikervervanger zusto. Het handige aan die “vervanger” is dat je dezelfde hoeveelheden kan gebruiken als je met suiker zou doen. In dit recept, dat gebaseerd is op een vier-vierde cake, is dat dus super-eenvoudig. Ook zit er geen boter in deze squares. Die werd volledig vervangen door ricotta. De cake wordt hierdoor een beetje vaster van structuur, in plaats van het kruimelige effect dat je krijgt bij traditionele cake met boter, maar het is zeker even lekker! Je zou ook een zachte roomkaas kunnen gebruiken.

Dit heb je nodig voor het basisdeeg

  • 100g havermout
  • 100g volkoren patisseriebloem
  • 200g suiker of 1:1 vervanger (vb. Zusto)
  • 200g ricotta
  • 4 eitjes

Dit heb je nodig voor de swirl

  • 150g diepgevroren bessen
  • 2 tl (ev. suikervrije) bessenconfituur
  • 80g havermout
  • Eventueel 1 el gedroogd fruit, nootjes, chocoladestukjes…

Zo ga je aan de slag

Doe de bessen in een kommetje en laat ze ontdooien. Dat kan au bain-marie of door ze een nachtje van tevoren al klaar te zetten. Doe de havermout voor het basisdeeg in een hakmolentje en maal tot havermeel. Doet het dan in mengkom samen met de patisseriebloem en de suiker(vervanger) en roer goed door. Voeg de eitjes en de ricotta toe en meng tot een glad deeg. Werk je met een standmixer? Laat deze dan het deeg vijf minuten op een hogere stand mengen. 

Voor de swirl mix je de ontdooide bessen met de confituur in het hakmolen. Daarna haal je het mesje eruit en meng je de havermout en eventueel stukjes gedroogd fruit door de swirl.

Verwarm de oven voor tot 170°C. Bekleed een brede bakvorm (de mijne is een vierkant van 25 cm) met bakpapier en stort het basisdeeg erin. Verdeel de swirl erover met een lepel en schep het basisdeeg met de swirl om. Zet in de voorverwarmde oven en bak voor 60 à 70 minuten.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Ontvorm de cake en snijd in vierkantjes. Of repen, dat kan natuurlijk ook. 😉 Heel lekker bij een tas bessenthee. Njammie!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. ;)