Biercake van Tripel Karmeliet, met ‘sneeuwlaagje’ van citroenroom

Ik zocht een leuke, creatieve manier om mama te verrassen voor haar verjaardag. En die vond ik, met deze biercake van Tripel karmeliet. Toegegeven, het klinkt een beetje speciaal, die biercake. Maar de smaak van het bier zit er echt wel goed in, en het past ook goed in het cakerecept. Who knew, right? Bovendien is deze biercake heel eenvoudig om te maken en is het ook eens iets specialers dan brownies of bananenbrood. Want eerlijk is eerlijk, dat zijn we na twee lockdowns allemaal een beetje beu gegeten, toch? ;)

Hoe smaakte de biercake?

Kort gezegd, heel zacht en helemaal niet bitter. Daar was ik namelijk een beetje bang voor met bier in een deeg. Tripel Karmeliet is een heel zacht en romig bier, en dat helpt natuurlijk wel als je ermee aan de slag gaat in een zoet gerecht. De maak van het bier hield ook heel goed stand in de cake zelf. De biercake is wat vaster van structuur, en het toetsje citroen in de room maakt het helemaal af.

Biercake met Tripel Karmeliet

Hoe maak je deze cake?

Je hebt deze dingen nodig…

  • 150 g bloem + 1 tl bakpoeder
  • 50 g amandelpoeder
  • 200 g malse boter in blokjes
  • 200 g suiker
  • 3 eieren
  • 1/2 flesje Tripel Karmeliet
  • 200 ml volle room
  • zeste van 1 citroen
  • 2 el (poeder)suiker
  • een ingevette, langwerpige bakvorm

Verwarm de oven voor op 170┬░C. Klop de eieren en de suiker romig. Ik gebruik een keukenrobot, maar het kan ook gewoon met een garde. Voeg hier de boter bij en roer tot een zacht deeg, en doe er dan, beetje bij beetje, het bier bij. Tenslotte meng je de droge ingredi├źnten voorzichtig door het deeg. De bloem, het bakpoeder en het amandelpoeder zouden mooi moeten opgenomen worden. Doe het deeg in de ingevette bakvorm en plaats een uurtje in de voorverwarmde oven. Aan het einde van de baktijd kan je een prikker gebruiken om te checken of de cake gaar is. Blijft de prikker schoon als je in het midden in de cake prikt? Dan kan je hem laten afkoelen op een rekje.

Als de biercake volledig is afgekoeld, maak je het sneeuwlaagje. Doe de room, de (poeder)suiker en de citroenzeste in een kom en klop tot stevig sneeuw. Dit lukt het beste als de room recht uit de koelkast komt. Draai de cakevorm om en ontvorm de cake. Snijd eventuele randjes weg en check nog even of de cake echt goed afgekoeld is. Plaats hem indien nodig eerst nog tien minuutjes in de koelkast. Bestrijk de cake dan met de room, met een spatel of glaceermes. Schep er piekjes op met een lepeltje of spuit er mooie roosjes op met een spuitzak. Zet nog een half uurtje (terug) in de koelkast. Smakelijk!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. ;)