Blini’s met drie kleurrijke toppings

Het wereldkampioenschap voetbal is overal. Letterlijk. In de krant, op sociale media, aan het tankstation, zelfs bij de bakker vanochtend zag ik taartjes in de Belgische driekleur staan. Niet zo gek eigenlijk, want voor het eerst in lange tijd hebben wij Belgen in voetballand (naar ‘t schijnt) weer iets om naar uit te kijken. Gisteren speelden onze Rode Duivels hun eerste wedstrijd, tegen Panama, en dat was dan ook meteen een schot in de roos! 3-0 woehoe! 🇧🇪 Wij keken naar de match met een blini-schotel erbij.

Wat zijn blini’s?

Blini’s zijn kleine, Russische pannenkoekjes op basis van boekweitmeel. Het deeg wordt bereid zonder zoetstof, dus kan je ze beleggen met zowel hartige als zoete toppings. In Rusland is blini de benaming voor een gewone pannenkoek. De blini’s zoals wij die kennen, dus de gerezen variant die meer lijkt op een groot poffertje, wordt in Rusland eigenlijk oladyi genoemd. Traditioneel staan blini’s symbool voor de zon en werden ze gebakken na de winter om te vieren dat dagen weer langer werden. Een traditie die wij hier ook kennen als Lichtmis.

Blini-schotel met plantaardige kaas, wortelhumus, courgettespread en rode biet

Een plantaardige variant op blini’s

In de huidige Russische keuken worden blini’s gemaakt met tarwe. Traditioneel was dat boekweitmeel, en dat gebruikte ik dan ook voor deze plantaardige variant op blini’s. Boekweit is een heel voedzaam gewas. Het bevat veel plantaardige eiwitten, waardoor het een waardevolle aanvulling is voor een veggie of vegan voedingspatroon. Gedaan dus met de eeuwige vraag waar haal je dan je proteïnen vandaan? Bovendien is boekweit ook nog eens van nature glutenvrij en bevat het lysine, wat de opname van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium bevordert. Het heeft natuurlijk wel een specifieke, nootachtige smaak. Niet zo’n fan of geen boekweit in huis? Dan kan je natuurlijk ook gewoon tarwebloem gebruiken. Voor het deeg gebruikte ik geen eieren, wegens niet nodig. En ik liet het rijzen met baksoda en appelazijn.

Voor het deeg (zo’n 10 blini’s) : 200g kokosyoghurt (soja kan ook), 100g boekweitmeel of tarwebloem, 2 tl baksoda (10g), 1 el citroensap en 4 el amandelmelk. Neem twee kommetjes. Voeg in de ene kom alle droge ingrediënten samen, en in de andere kom alle natte. Meng goed. Daarna doe je, terwijl je blijft roeren met een garde, de mix van de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten. Roer tot een glad deeg en gebruik meteen. Bak de blini’s af in een beetje zonnebloemolie. Ze hebben zo’n 1,5 minuut nodig aan elke kant om volledig gaar te zijn.

Top ze met groenten!

Natuurlijk moet het lekkerste nog komen, de toppings! Als basis, maakte ik een plantaardige ricotta, maar je kan natuurlijk ook een gewone roomkaas gebruiken. Daarop komt dan een lekkere, kruidige groentespread, en als afwerking nog een smaakmakertje. Op deze schotel zie je een spread van rode biet met tijm en citroen, eentje van wortel met kikkererwten en sesam, en een laatste van gegrilde courgette met look en basilicum. Als smaakmakers had ik appel, gebakken champignons, geroosterde zonnebloempitten en groene olijven.

Voor de spread met rode biet • 2 gekookte rode bieten, 1 el tijm en 2 el citroensap. Mix in een keukenrobot of met een staafmixer. Doe er indien nodig een paar eetlepels water bij, maar maak de spread zeker niet te vochtig. Breng verder op smaak met peper en zout. Deze spread is heel lekker met appel en zonnebloempitten! Niet zo’n fan van rode biet? Dan kan je ook wat appel mee in de spread verwerken. Dat maakt de smaak wat zoeter.

Voor de spread met wortel • 2 dikke wortels (100g), 100g gekookte kikkererwten, 1 eetlepel sesampasta (of meer naar smaak) en 1 tl ras-el-hanout. Snijd de wortels in grove stukken en kook of stoof ze gaar. Ontvlies de kikkererwten; dat maakt deze spread zo veel romiger! Mix ze in de keukenrobot met de andere ingrediënten. Als je een staafmixer gebruikt, meng dan de ras-el-hanout er (samen met wat peper en zout) met een vork doorheen. Deze spread vond ik lekker met wat stukjes groene olijf erop. Mmm!

Voor de spread met courgette • 1 courgette, 1 teentje look (of 2 tl lookpoeder), zo’n 7 blaadjes basilicum, olijfolie om te bakken en wat grof zout. Snijd de courgette in plakjes, bestrooi ze met wat grof zout en gril ze in een beetje olijfolie. Als je verse look gebruikt, kan je die ook even meebakken als de pan aan het afkoelen is. Dat maakt de smaak wat milder. Doe alle ingrediënten samen in de keukenrobot en mix glad. Werk af met peper en zout. Deze spread is lekker met een gebakken champignonnetje erop en/of met zonnebloempitten, wat luzerne en een kerstomaatje zoals hier. Je kan er ook voor kiezen om de courgetteschijfjes heel te laten en ze zo op de blini’s te leggen. Beide opties zijn zeker even lekker!

Wat eet jij als je naar een voetbalmatch kijkt? 

2 Comments

  1. Kool Family

    Ziet er heerlijk uit. Wij zijn niet zo voetbal-kijkers en zaten tijdens vorige match gezellig met de buren op het terras…

    • Dorien

      Hier zijn we ook geen toegewijde voetbalkijkers hoor. Maar de matches van de Rode Duivels volgen we wel. Maar naar een terrasavondje of picknick zou je deze blini’s natuurlijk ook kunnen meenemen. 😉

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.