2 minute read

Bloemkool met witte saus, anders…

Bloemkool in witte saus is altijd één van mijn favoriete schotels geweest. Vroeger zou ik dan enkel de bloemkool op mijn bord hebben, in bechamelsaus, met een vleesvervanger erbij en gestoomde patatjes. Lekker klassiek. Maar de laatste tijd probeer ik minstens twee à drie soorten groenten op mijn bord te krijgen, met peulvruchten en als het kan wat granen, zaden en pitten. Patatjes zie ik dan als een lekker extraatje. Ik heb deze schotel dus een stevige update gegeven.

Ten eerste heb ik de koemelk die ik vroeger gebruikte voor de saus vervangen door plantaardige room met een beetje foelie, Italiaanse kruiden, peper en zout. Een gedeelte van de bloemkool heb ik gekookt en in de saus gedaan met bruine linzen erbij, maar de grootste schijven heb ik gekruid met piementon de la vera, zwarte peper en wat zout en dan gebakken in een klein beetje zonnebloemolie. Zo heb je het gevoel een stukje gegrild vlees of een kruidige vleesvervanger te eten, maar eigenlijk is het een extra groente. Stiekem zo. En gebakken bloemkool, dat is echt een ontdekking. Dus dat moet je zeker eens proberen! Van de patatjes heb ik aardappelwedges gemaakt in de oven, en daar ging een in ringetjes gesneden puntpaprika bij. Ze bakten 10 minuutjes in een oven van 200°C.

Het was bijna een plantaardig gerecht geweest. Maar ik had nog wat haloumi, en zo af en toe een klein beetje kaas, dat kan ik nog niet missen. Als je vegan eet, kan je die er dus gewoon af laten als je wil. Of je kan hem vervangen door wat geroosterde noten, wat edelgistvlokken, of een plantaardig kaasje. Als afwerking heb ik hier een paar blaadjes bladpeterselie, wat zonnebloempitten en chiazaadjes gebruikt. Het is een groot verschil met de traditionele schotel, maar het is hier wel echt in de smaak gevallen.

Bloemkool met witte saus, anders… (voor 2 personen)

1 kleine bloemkool
4 middelgrote aardappelen
puntpaprika
handvol verse bladpeterselie
blik bruine linzen, gekookt

1 brikje plantaardige room
2 tl piementon de la vera
4 el Italiaanse kruiden
4 el zonnebloempitten
2 el chiazaad
2 el zonnebloemolie
zwarte peper en zout

Een paar sneetjes haloumi
OF een handvol geroosterde noten, edelgist,…

Bloemkool met linzen, plantaardige room, paprika en aardappelwedges

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.