Butternutcake met cashew icing

2 minute read

Butternutcake met appelsien, en cashew-frosting

Voor deze cake verving ik de boter voor het grootste gedeelte door geroosterde butternut. Vier delen butternut en één deeltje boter. Goeie deal, toch? Butternut is heel zacht en rijk, net als boter. En als je hem roostert in de oven in plaats van stoomt, wordt hij niet te nat, dus kan je hem zo toevoegen aan een cakedeegje. Om de smaak van de cake wat op te frissen, en omdat ik wel hou van citrussmaak in een dessert, voegde ik wat appelsienzeste en wat appelsiensap toe.

Butternutcake met appelsien, en cashew-frosting250 g (volkoren) patisseriebloem

250 g fijne kristalsuiker
1 tl bakpoeder
240 g butternut, geschild en in blokjes gesneden
60 g boter in blokjes
5 eieren
Zeste van 1 appelsien
2 el appelsiensap
60 g cashews + extra voor de afwerking
2 el bloemsuiker
1 dopje amaretto

Aan de slag!
Verwarm de oven voor tot 180°C en rooster de blokjes butternut er dertig minuten in. Laat afkoelen. Leg de boter en de eieren al klaar zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

Meng de bloem met de suiker en het bakpoeder. Pureer de butternut met een pureerstaaf of met een vork en voeg ze aan de droge ingrediënten toe, samen met de eieren en de boter. Laat vijf minuten goed doorkloppen op hoge snelheid met de garde in de standmixer. Voeg nu 3/4 van de zeste van de appelsien en al het appelsiensap aan het deeg toe en laat nog een half minuutje op lage snelheid mengen.

Verwarm de oven voor op 170°C Giet het beslag in een ruime bakvorm (de vorm die ik gebruikte is ø 25 cm) en bak af in de voorverwarmde oven voor 70 minuten, of tot de cake de priktest doorstaat. Laat de cake na het bakken volledig afkoelen. Laat ondertussen de cashewnoten weken in heet water. Opgelet, het weekwater niet weggieten!

Doe de geweekte cashewnoten in een hakmolentje met 4 eetlepels weekwater, de bloemsuiker en het dopje amaretto. Mix tot een gladde frosting. Is de frosting nog niet gietbaar? Dan kan je er nog wat weekwater, of eventueel wat appelsiensap bij doen.

Giet de frosting over de cake met een lepel of een kannetje. Hak de rest van de cashews en neem het laatste beetje zeste van de appelsien erbij, en versier er de cake mee. Yummie!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉