3 minute read

Courgetti met witte Asperges en Basilicum

Eén van mijn favoriete groenten is zeker asperges! Elk voorjaar ben ik altijd al aan het uitkijken naar het begin van het seizoen. Dit jaar was dat een beetje een valse start door het dan-warm-dan-terug-koud-weer en zelfs wat late vorst. Maar nu is het seizoen ondertussen goed op gang gekomen. Ik ging mijn asperges kopen bij de aspergehoeve in de buurt, en maakte er een eenvoudig, snel gerechtje mee. Een snelle lunch, of een lekkere hoofdmaaltijd!

Waar koop je asperges?

Asperges zijn een echt seizoensproduct. Ze zijn op hun best van maart tot eind juni. Ik woon in de buurt van een aspergehoeve, Aspergehoeve Lavrijsen. Daar ga ik nu dus regelmatig eens langs. Het familiebedrijf is al meer dan 25 jaar bezig met het telen van asperges, en zoekt ook constant naar slimme innovaties. Zo wordt er gewerkt met verwarmde aspergebedden, en worden er ook asperges aangeplant in serres. Onkruid wordt mechanisch bestreden, zo zijn er geen pesticiden nodig. Ieder aspergeseizoen wordt er een opendeurdag gehouden. En als je eens wil gaan wandelen langs de aspergevelden, dan raad ik je met plezier één van de mooie routes langs de abdij van Herkenrode aan. Meer info over evenementen en rondleidingen bij de aspergehoeve, vind je op hun facebookpagina.

Waarom asperges van een hoeve?

Het voordeel van je groenten rechtstreeks bij de boer te kunnen halen is niet alleen dat het goedkoper is. Je bent dan ook zeker dat het superverse producten zijn, en dat je er een bedrijf uit je eigen streek mee vooruit helpt en geen megaconcern of multinational. Da’s weer een dikke, vette win-win! Bovendien moeten de producten dan veel minder kilometers afleggen, wat dan weer goed is voor de natuur.

Als je mij volgt op instagram, zag je dat ik vorige week al een combi asperge-courgette uitprobeerde. Omdat dat zo lekker was, maak ik dit keer dezelfde combinatie, maar toch weer een tikkeltje anders. Het is een volledig plantaardig gerecht, en heel licht verteerbaar.

Bordjes courgetti met witte asperges en basilicum

Courgetti met Asperges en Basilicum (2 personen)

1 courgette
8 witte asperges
10 verse blaadjes basilicum
8 bloemkoolroosjes
1 handvol amandelen
4 el zonnebloempitten
2 el hennepzaad
4 el zonnebloemolie
peper en zout naar smaak

en ook nog : een spiraalsnijder, een grote kom die tegen hitte kan en eventueel een kruidenschaar

Aan de slag!
Schil de asperges en snij ze in dunne schijfjes. Maar, bewaar de punten! Snijd de courgette in slierten met je spiraalsnijder. Ik gebruik de kleinste stand en snij de slierten af na 15 cm ongeveer. Op die manier zijn ze straks makkelijker om op een vork te draaien. Hak de amandelen in groffe stukken. Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een bakpan met hoge rand en doe er eerst de aspergeschijfjes in. Voeg dan beetje per beetje de courgetti toe. Het lijkt veel in het begin, maar courgetti slinkt nog best wel wat. Vervolgens snipper je de basilicum met de kruidenschaar en strooi over de groenten. Breng verder op smaak met peper en zout. Zijn beide groenten gaar? Giet ze dan over in een grote, hittebestendige kom, inclusief het vocht. Bestrooi met het hennepzaad.

Doe weer twee eetlepels zonnebloemolie in de pan en bak hier de bloemkoolroosjes en de aspergepunten in. Na ongeveer vijf minuutjes voeg je de zonnebloempitten en amandelen toe. Zet je kookvuur uit en laat ze even meebakken terwijl je kookplaat afkoelt.

Tijd om te serveren! Smakelijk!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.