Gazpacho van Paprika en Venkel

Ja, ik weet het. Het is een paar dagen mooi weer in ons Belgenland en ik haal de zomergerechtjes al boven. Je hebt helemaal gelijk! Ik ben dan ook al heel vroeg dit jaar volledig in de ban van de aankomende zomer. Een mens mag dromen, toch? Gisteren bezocht ik zelfs al een superschattige apero-tuin-bar en haalde ik mijn tuindeken en kussens al boven, zodat ik in de schaduw van onze kerselaar wat kon lezen. Zalig!

Maar goed, gazpacho dus. Ik moet toegeven dat het daar misschien nog een tikkeltje vroeg voor is, en dat ik nog steeds niet meteen de grootste soepliefhebber ben. Zeker de blikjes en brikken laat ik liever links liggen. Sinds ik een soepmaker in huis gehaald heb, en dus elke dag soep kan maken met verse marktgroentjes, gaat het al wat beter. Zo weet ik precies wat er in mijn soep verwerkt is, en kan ik eenvoudiger restjes groenten opgebruiken. En het is dan ook nog eens plasticvrij, hoera!

Waarom zou je deze gazpacho dan uitproberen? Wel, omdat er toch iets speciaals aan de hand is met dit soepje, waarmee ik je misschien wel volledig ga kunnen overtuigen. Naast de pittige smaak en de heerlijke geur, kan je deze soep zowel koud als warm eten. Warme gazpacho? Ja, echt wel. En dat komt omdat ik deze soep stiekem in warme bereiding heb gemaakt. Je maakt de soep dus zoals je die altijd zou bereiden, alleen kan je ze op verschillende manieren serveren.

Eet je deze soep dus liever ‘s middags als lunch op een warme zomerdag? Serveer ze dan koud of lauw en voeg er wat extra groenten, kikkererwten, hennepzaad of quinoa aan toe voor een yummie lunch. Wil je er liever van genieten als opwarmertje voor een frissere avond? Serveer ze dan warm met een flinke lepel romige maïscrème (zie verder voor het recept), eventueel wat tomatenblokjes en een stukje gegrild brood. Mmmm!

Dit recept is dus volledig plantaardig, maar ook heel maag-aardig (haha!) licht verteerbaar en ook gewoon heel erg lekker. Probeer je dit soepje ook eens uit, dan vind ik het altijd super als je een foto wil posten en taggen op Instagram met #AntonettaKookt Dank je wel!

Gazpacho met Paprika, Venkel & maïscrème

Voor de basissoep…
250g paprika
250g venkel
125g prei
2 teentjes look
1 el / 1 blokje groentebouillon
1/2 tl chilipoeder
1 el zonnebloemolie
Water van de kraan
peper en zout naar smaak
+
Serveertip…
Koud : 1 el appelazijn, 2 radijzen, 1 el munt+radijsblaadjes, 1 el hennepzaad
Warm : 1 tl chiliflakes, 3 kerstomaten, 2 el maïscrème

Voor de maïscrème…
1 klein blikje maïskorrels, snuifje witte peper en zout, 1 el zonnebloemolie

De soep maak je dus op de traditionele wijze. Snijd de groenten in grove stukken, maar hou de steeltjes van de venkel eventueel apart. (Ik was het zelf vergeten… 🙈) Doe de zonnebloemolie in een kookpot en stoof de groenten daarin gaar. Begin met de prei en de look, en doe er dan de paprika en venkel bij. Voeg kraantjeswater toe tot de groenten goed onder staan, voeg de kruiden toe en breng aan de kook. Laat een half uurtje koken en mix tot een gladde soep. Serveer je de soep warm en hou je van wat extra pit? Strooi er dan wat chiliflakes over. Liever koud? Besprenkel met appelazijn, snijd de radijzen in schijfjes en voeg ze toe, en strooi er het hennepzaad en de versnipperde kruiden over.

Heb je ook een soepmaker? Dan zijn dit de ideale hoeveelheden groenten voor 1,5 à 2 liter verse soep. Water toevoegen, het programma smooth of gladde soep selecteren en dan het moeilijkste… even geduld oefenen en je hebt heerlijk soep!

Ook de maïscrème is heel eenvoudig om te maken en een heel lekkere vervanger voor het vleugje room in je soep. Je voegt gewoon al de ingrediënten samen in een kommetje en mixt ze tot een witte crème. Vind je de crème te dik van textuur? Doe er dan een paar eetlepels water of amandelmelk bij. Smakelijk!

Zijn er gerechtjes die jou spontaan van de zomer doen dromen?

Leave a Comment