Gegrilde groenteschotel met freekeh

Als ik ‘s avonds nog moet koken, dan hou ik het graag simpel. Een alles-in-de-oven-schotel vind ik dan prima. Je kan eindeloos combineren met groenten en kruiden, het is snel klaar en de oven doet het meeste werk. Nu het echt beginnen vriezen is buiten, vond ik dat ik wel eens een beetje zomer kon gebruiken. Wat zon, al is het maar alleen op een bord.

De groenten waren snel gekozen en in de ovenschotel geschikt. Oranje paprika’s en pruimtomaatjes, een stukje courgette dat ik nog over had, en wat champignons. Om het echt zomers te maken wat pimenton de la vera, zwarte peper en een klein beetje zout er overheen, en een beetje zonnebloemolie. De tomaten geven voldoende vocht af om een saus te vormen in de oven. En om te zorgen dat niet alles zomaar zou verdampen en voor wat extra smaak, bedekte ik de groenten met een laagje mozzarella en belegen gouda. Bij de groenteschotel kookte ik wat freekeh, een soort tarwe. Het was de eerste keer dat ik dat probeerde, en dus een beetje een gok, maar het is goed meegevallen. Fieuuw! Freekeh kan je gebruiken in plaats van rijst of bulgur. Het is groene tarwe die gebrand werd, waardoor je zo van die grillig gevormde korreltjes krijgt. Ze zijn wat sterker van smaak, maar heel lekker. Je kan het gewoon koken in een beetje gezouten water zoals rijst.

Wat heb je nodig…

1 oranje paprika (in kwarten)
2 pruimtomaten (in kwarten of achtsten)
1/3 courgette (in halve maantjes)
4-tal champignons (in schijfjes)
3el zonnebloemolie
1 bolletje mozzarella
30g geraspte, belegen kaas
1/2 kopje freekeh
peper en zout

Zo ga je tewerk…

Verwarm de oven voor op 200°C. Schik de groenten en de champignons in een ovenschotel, kruid ze en besprenkel ze met de zonnebloemolie. Snijd de mozzarella in stukjes el leg ze op de groenten. Strooi er de geraspte kaas over en zet 10 minuten in de oven. Kook ondertussen de freekeh in wat gezouten water. Na ongeveer 12 minuten zijn ze gaar. Smakelijk!

Heb jij soms ook nood aan een beetje zomer in de winter?

2 Comments

  1. gerhilde maakt

    Ik heb veel nood aan zomer in de winter. Ik ben dus heel blij met het zonnetje, al is het vooral ijskoud momenteel. Dit ziet er lekker en gemakkelijk uit!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.