Is een soepmaker kopen de moeite?

Als ik terug kom van wandeling, zeker nu het zo koud is, eet ik al eens graag een kommetje soep. Zelfs ‘s morgens als ontbijt. Vreemde gewoonte, check. Maar toch ook gezond he, met al die groenten? Ik moet wel toegeven, meestal was dat soep uit brik of uit een plastic soepemmertje. Handig en snel klaar en zo, maar toch niet zo duurzaam, want je hebt toch wel wat afval. Daar wou ik verandering in brengen. Iemand raadde mij daarom aan om eens een soepmaker te proberen. 

Het grote voordeel, ontdekte ik, is dat je met een soepmaker kleine hoeveelheden maakt op heel korte tijd. Mijn soepmaker maakt 1,7 liter soep in 20 minuten. Je kan dus heel veel afwisselen, en je hebt zo veel meer variatie. Op een week tijd eet ik nu gemakkelijk zes à zeven verschillende groenten en verse kruiden. Bovendien kan je een stevige groentesoep maken zonder een half uur te moeten staan groenten schoonmaken en snijden. Voordeel! Ik merk ook dat ik meer uitprobeer met verschillende soorten kruiden en afwerking (gisteren kaascroûtons, mmmm!) omdat het nu niet meer voor een grote 6-liter-ketel ineens is. Valt het eens tegen, dan probeer ik de volgende dag iets anders. En omdat de groenten minder lang verhit worden, behouden ze ook meer smaak.

Een nadeel is wel dat het weer een extra elektrisch apparaat in huis is. En voor sommige soepen, zoals bijvoorbeeld kervelsoep, heb ik gemerkt dat ik best eerst een basis maak en om de kervel erdoor te mixen toch nog best mijn staafmixer gebruik. Maar och, het zijn details. Ik ben blij met mijn machientje, en ik zou hem niet meer afgeven.

Voor een wortelsoepje gebruik ik…

3 winter-wortelen
1 preiwit
1 kleine ui
1 teentje look
1 tl gemalen rozemarijn
1 tl gedroogde tijm
water, peper en zout

Voor de afwerking wat foelie of nootmuskaat, en een beetje plantaardige room.

Gebruik jij een soepmaker? Receptjes zijn altijd welkom! 😉

3 Comments

 1. jessie

  Oh ik twijfel al zo lang hé! Ik maak heel graag en heel vaak soep en het lijkt mij toch wel heel makkelijk. Maar inderdaad: NOG een machine erbij, ik weet niet waar ik het zou moeten zetten eerlijk gezegd.

  • Dorien

   Ja, pro’s en contra’s. Ik vind het tot nu toe een heel handig machientje. 🙂

 2. Leen

  Hier gaat het nog met de good old fashioned staafmixer, ik heb in mijn kleine keuken geen plaats voor extra apparaten… Dus ik maak idd altijd grote porties soep ineens 🙂 En kaascroutons, damn, klinkt goed!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.