3 minute read

Italiaans Vegetarisch met La Cucina Verde

Mmmm… zon, zee, de geur van mediterraanse kruiden… Vanaf het moment dat ik begon te bladeren in het boek La Cucina Verde, was ik meteen verkocht. De sfeer die uit het boek spreekt is even warm en zonnig als de gerechten zelf, en ik verbaas me er telkens over hoe je met dezelfde ingrediënten toch tot een heel ander resultaat kan komen. De recepten in dit boek zijn ook stuk voor stuk eenvoudig, duidelijk uitgelegd en de meeste ingrediënten zijn ook best gemakkelijk te vinden.

De gerechten zijn allemaal vegetarisch, en schrijfsters Miki Duerinck en Kristin Leybaert van de Vegetarische Kookstudio, bieden daarnaast ook vaak een volledig plantaardig alternatief aan. Is alles wat in dit boek staat dan niet klassiek Italiaans? Kort gezegd: nee. En dat hoeft ook niet. Heel wat Italiaanse schotels die ons bekend in de oren klinken (lasagne, cannelloni met ricotta en spinazie, macaroni met kaas…) maak je aan de hand van dit boek echt verrassend klaar. Je gebruikt heel bekende groenten soms op twee verschillende manieren in hetzelfde gerecht. En je leert combinaties maken van noten en kruiden die een permanent plekje zullen vinden in je dagelijkse keuken. Vergeet dus de vleesvervangers en vreemd klinkende ingrediënten, en denk : sprekende kleuren, dampende schotels en geurige kruiden. Je zal niet kunnen wachten tot het verlossende belletje van de oven eindelijk door de keuken klinkt!

Ik ben gestart met de Tagliatelle met romige bloemkoolsaus, basilicum en erwtjes. De bloemkoolsaus is super. Met sojaroom en citroen is die licht en fris, en wie had nu kunnen denken dat gebakken bloemkool zo lekker kan zijn? Deze komt zeker nog eens terug op ons menu! Ik heb de dag erna de overgebleven bloemkoolroosjes nog op dezelfde manier gebakken en er een lunch mee gemaakt om mee te nemen naar het werk.

Deze Gesouffleerde Spinazieschelpen hadden veel meer tijd en werk nodig. Of je moet er toch alleszins je hoofd goed bij houden. Ik vond ook niet de juiste pastaschelpen in de winkel, wat bij mij al voor een klein beetje frustratie zorgde. (Perfectionisme en zo, ik kan dat moeilijk loslaten.) Maar het resultaat mocht er ook zeker zijn. En het was heel lekker! Da’s uiteindelijk toch waar het om draait. Dit was zo’n duidelijk voorbeeld van simpele ingrediënten, die je wel vaker gebruikt, maar ik had ze nog nooit in deze combinatie klaargemaakt.

De absolute topper was wat mij betreft de Cannelloni met cashewnoten en Broccoli. Ik moet wel zeggen, ik ben een enorme broccoli-fan. En cashews sla ik ook nooit af. Dat in combinatie met een zoete tomatenroomsaus en nog wat vegan parmezaan erover…Heaven! Ik had geen basilicum meer over, maar gebruikte de gedroogde kruidenmengeling Italian Mix van Pit&Pit. Daar zit ook nog wat extra look in, maar het is een Italiaans gerecht he. There’s no such thing as too much garlic. Krijg je dit boek ooit in handen, probeer deze cannelloni dan zeker eens uit.


Silke van Julienne en Sofie van Fiekefatjerietjes bedachten samen #kookboekweek. Wil je bij andere bloggers ook eens gaan lezen? Dan kan dat bijvoorbeeld bij Sofie, of bij Anna Helena. Hoe doe je zelf mee? Dat lees je hier.


5 Comments

 1. gerhilde maakt

  Ik hou van pasta, ik hou van vegetarisch. Dit lijkt me wel een kookboek voor mij. :-)

  • Dorien

   Jep, het is echt de moeite om eens uit te proberen. :)

 2. fieke

  Oh, heerlijk boek! En leuk dat je meedoet met #kookboekweek :)

  • Dorien

   Ja, vind ik ook :) Het was heel leuk om mee te doen, dus op naar de volgende! ;)

 3. Silke

  Oooh man, die cannelloni <3 klinkt heerlijk en ziet er heerlijk uit!

  Fijn dat je eerste #kookboekweek zo goed is meegevallen!

Comments are closed.