2 minute read

Roscón de Reyes, een kransbrood met Sinaas en Sesam

Naast een tijd van lichtjes en dennengeur, is Kerstmis ook een tijd voor mooi feestgebak. In Italië heb je zo de panettone, in Duitsland de weihnachtsstoll en in Engeland de Christmas pudding. En ook vandaag, met Driekoningen, kennen we de driekoningentaart. Bij ons is dat een simpele bladerdeegtaart met een boon erin. Wie de boon vindt, is koning voor de rest van de dag. Jeej! In Spanje wordt er met Driekoningen een zoet brood in de vorm van een krans gebakken. Een kransbrood dus. De Roscón de Reyes. Ze wordt belegd met gekonfijt fruit en noten, en staat symbool voor de ring van de koningen. Buiten een boon, worden er soms ook kleine speelgoedjes in verstopt.

Ik liet me inspireren en maakte deze Roscón de Reyes met hazelnoten, rozijnen, gedroogde veenbessen en witte chocolade. Voor we afwerking, gebruikte ik sinaasappelconfituur en geroosterde sesam.

kransbrood Roscón de Reyes met sinaas en sesam

Roscón de Reyes, kransbrood met sinaasappel en sesam

Wat je nodig hebt…
400g Aveve All-in bakmix zoet brood
1 el kruiden voor appelgebak
220ml koud water
40g hazelnoten, 40g rozijnen en 40g gedroogde veenbessen
20g witte chocolade, geraspt
4 el sinaasappelconfituur
1 el geroosterde sesamzaadjes
1 boon!

Wat je doet…
Doe de bakmix, de kruiden en het water in je broodmachine en laat de machine het programma “deeg” of “dough” starten. Je laat het deeg eerst rusten. Daarna voeg je eerst de boon, de noten en de rozijnen toe. Wacht tot de machine deze goed heeft kunnen verwerken in het deeg en doe er dan de veenbessen en de chocolade bij. 

Verwarm de oven voor op 225°C. Bestrooi dan een bakplaat met wat patisseriebloem en leg het deeg erop. Maak een schijf van het deeg en duw een gaatje in het midden. Vorm een krans met een opening van ongeveer 20cm doorsnede. Zitten er rozijnen of veenbessen aan de buitenrand van de krans? Duw ze dan naar binnen toe en bedek ze met wat deeg, om te voorkomen dat ze zouden verbranden. Bak het kransbrood af in de voorverwarmde oven in 22 minuten.

Laat de krans minstens een half uurtje afkoelen. Gebruik een eetlepel om de confituur over het kransbrood te verdelen, en bestrooi meteen daarna met de sesamzaadjes. Klaar!