3 minute read

Kransbrood voor Driekoningen

Vorig jaar maakte ik voor Driekoningen een ster uit briochebrood met een hartige vulling van kaas. Dat recept vind je hier. Dit jaar hield ik het iets eenvoudiger, maar daarom zeker niet minder lekker. Weinig dingen zijn zo leuk als na een lange avondwandeling terug binnen te komen en rond de tafel te gaan zitten met een vers gebakken kransbrood, wat snelle chutney en een portie lekkere kaas. Toch?

Voor dit kransbrood kreeg ik van Niamh Baking hun nieuwe mix voor Malty Whole Grain broodmix ter beschikking. Het is een complete mix voor vezelrijk volkorenbrood met mout en zonnebloempitten. Alles wat je dus zelf nog toevoegt is water… en een beetje echte dough love natuurlijk. ❤️ Dat deegje is trouwens heel werkbaar, niet plakkerig en daardoor mooi tot een gevlochten krans te vormen. Nog een leuk weetje : de folie waarin de broodmix verpakt zit is volledig recycleerbaar. Top!

Driekoningen-kransbrood met snelle chutney en kaas

Voor het kransbrood
500g Niamh baking mix voor Malty Whole Grain brood
1 noot of boon
1 el patisseriebloem
Bakpapier
ovenvast kommetje van zo’n 10 cm

Voor de chutney
2 pijlen witloof
1 witte ui
100g sinaasappelconfituur (met of zonder stukjes)
2 el wittewijnazijn
1 el witte suiker
1 kl boter

Aan de slag!
Maak een Malty Whole Grain deeg van 500 gram mix. Kneed volgens de instructies op de verpakking en laat dan 40 minuten rijzen onder een schone keukendoek. 

Bestuif je werkvlak met de bloem en verdeel het deeg vervolgens in drie gelijke delen. Rol deze stukken deeg uit tot drie lange deegslangen van zo’n 2,5 centimeter dik en 50 à 60 centimeter lang. Druk de einden van de drie slangen goed op elkaar en maak een stevige vlecht. Verwerk ergens in je vlechtwerk de noot of boon, maar houd de exacte plaats wel geheim he! Sssshhht! ;)

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de vlecht erop. Breng dan de uiteinden van de vlecht samen rond het ovenvaste kommetje en leg de uiteinden op elkaar. Dek vervolgens af met een schone keukendoek en laat weer 40 minuten rijzen. Verwarm de oven voor tot 200°C. Heb je een oven met stoomfunctie? Dan kan je deze functie gebruiken voor een nog knapperige korst. Als je geen stoomoven hebt, dan kan je eventueel een schaaltje water onder in de oven plaatsen. Bak de broodkrans af in zo’n 25 minuten.

Maak de chutney terwijl het brood in de oven staat. Snijd het witloof en de ui in stukjes van zo’n 2 cm en doe ze in een pannetje. Voeg de suiker en azijn toe en bak voor 4 tot 6 minuten op middelhoog tot hoog vuur. Zowel de ui als het witloof mogen nog wat beet hebben. Dan schakel je de kookplaat uit, en doe je de confituur erbij. Laat de confituur even mee opwarmen op restwarmte.

Haal het vers gebakken kransbrood uit de oven en laat zowel de chutney als het brood rustig afkoelen. Kaasje erbij en misschien wel een glaasje wijn, en klaar!

Serveertip : zet een kommetje chutney in het midden van de broodkrans en dien dus op met een lekker kaasje erbij. Ik gebruikte hier een hele simpele brie, maar een lokaal geitenkaasje zou hier ook prima bij passen. Smakelijk! 

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. ;)