2 minute read

Melkchocolade-yoghurtcake

Blue Monday. De feestdagen zijn net voorbij, de kerstlichtjes zijn weg, de winter lijkt nog een eeuwigheid te duren en de zomervakantie lijkt nog een verre droom… En ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier zijn er al behoorlijk wat centjes gespendeerd aan de januari-solden. Dus werd de maandag na de derde zondag van januari Blue Monday; de meest deprimerende dag van het jaar. Geen idee hoeveel waarheid er nu eigenlijk in zit, maar op een regenachtige dag in januari heb je wel een excuus om een yoghurtcake met chocolade te bakken, vond ik.

Deze yoghurtcake is gebaseerd op het 4/4-basisrecept, dus 200g boter, 200g bloem, 200g suiker en 4 eieren van ongeveer 50g. Alleen heb ik hier de boter als vetstof voor het grootste stuk vervangen door Griekse yoghurt en het suikergehalte aangepast aan de chocolade. De yoghurtcake is dus een stuk minder zoet dan een gewone cake, maar door de topping met de geroosterde noten en de licht gezoete ricottacrème valt dat heel goed mee.

Melkchocolade-yoghurtcake met noten en ricotta

200g patisseriebloem
2 tl bakpoeder
130g Griekse yoghurt
20g boter
100g melkchocolade van goede kwaliteit
een klein scheutje melk
30g suiker
4 eieren
50g noten
250g ricotta + 30g suiker

Aan de slag!
Verwarm de oven voor tot 170°C. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kommetje samen met het scheutje melk. Smelt au bain marie of in de microgolfoven op een lage stand. Splits de eieren en klop het eiwit tot schuim. Meng dan de patisseriebloem, het bakpoeder, de yoghurt, de boter en de suiker met de eierdooiers. Voeg beetje bij beetje het eiwitschuim toe met een spatel. Voeg de chocolade toe en meng tot je een mokka-kleurig deeg bekomt. Bekleed een rond (of langwerpig, stervormig, hartvormig…) bakblik met bakpapier en stort het deeg in de vorm. Hak de noten fijn en verdeel ze over de cake. Zet het bakblik in de oven en bak de cake af gedurende 70 minuten. Laat nadien volledig afkoelen.

Meng de ricotta met de suiker. Snijd de cake mooi horizontaal doormidden, zodat je twee ronde helften hebt. Verdeel de ricotta over de onderste helft van de cake. Je kan eventueel ook nog wat fruit toevoegen, zoals bijvoorbeeld rondjes banaan, stukjes mango of kleine appelstukjes. Plaats nu het bovenste deel er weer op en klaar!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉