3 minute read

Mexicaanse schotel uit de (combi)stoomoven

Eenvoudig om te maken, snel klaar en ook nog eens helemaal vegetarisch! Deze Mexicaanse schotel maak je zo pittig of mild als je wil en je kan hem helemaal naar jouw wens aanpassen. Ik maakte hem met de bonenschotel van Bonduelle en de vegan merguez van Greenway.

Dit gerecht hoort helemaal thuis in de categorie talloortjes voor elke dag, zeker ook als die dag wat drukker is. Dankzij de stoomoven heb je namelijk weinig werk aan deze schotel. Je kan eigenlijk gewoon, rustig wat anders gaan doen, of al lekker aperitieven ;) en de stoomoven het werk laten doen. Geen stoomoven in huis? Lees dan zeker de tip onder het recept. Klaar voor een kleine fiesta Mexicana?

Mexicaanse schotel uit de stoomoven, vegetarisch

Vegetarische Mexicaanse schotel uit de (combi)stoomoven

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 3 rode paprika’s
  • 250g rijst (langkorrel)
  • 1 x vegan merguez van Greenway
  • 1 x Bonduelle bonengerecht Mexicaans
  • 1 tl cayennepeper (of hoeveel je zelf wil)
  • 3 tl Mexicaanse kruiden
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 bio-limoentje
  • zwarte peper van de molen en zout
  • Optioneel : een paar takjes bladpeterselie, een potje ongesuikerde natuuryoghurt

Hoe ga je aan de slag?

Kies één van de drie rode paprika’s, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd in kleine stukjes. Neem een ovenschaal, doe de rijst en de stukjes paprika er zo in en zet al klaar in de stoomoven. Je hebt geen olie nodig. Breng de groentebouillon even aan de kook en doe er een theelepeltje Mexicaanse kruiden bij. Giet over de rijst. Laat 40 minuten stomen op volle stoom, 99°C. Het lijkt misschien een beetje gek, maar de bouillon zal helemaal opgenomen worden door de rijst en zo garen.

Maak ondertussen de andere twee paprika’s schoon en halveer ze. Bestrijk de helften met een klein beetje olijfolie en kruid met peper en zout. Is de oven klaar met het stomen van de rijst? Haal de ovenschotel uit de oven, en meng het bonengerecht van Bonduelle met de rijst. Kruid bij met de cayennepeper, de rest van de Mexicaanse kruiden, wat zwarte peper van de molen en zout. Dek de schotel af. Leg de halve paprika’s op een ovenplaat met bakpapier of een ovenmatje en leg de merguez er naast. Bak ze af onder de gril op 180°C. Ik gebruik op mijn AEG Steampro-oven de stand grill + ventilator, en dan zijn de paprika’s gaar en de worstjes gebakken in een kwartiertje.

Wil je graag een yoghurt-sausje bij de schotel? Meng dan de yoghurt met de zeste van de limoen, eventueel nog wat extra Mexicaanse kruiden, zwarte peper en zout.

Klaar om op te dienen! Schik twee halve paprika’s op het bord en leg er twee merguez-worstjes bij. Schep er de rijst met de bonen over, besprenkel met limoensap en werk af met een takje bladpeterselie. Serveer de yoghurtsaus in een apart kommetje, zodat je naar believen kan bij nemen. Smakelijk!

TIP : Geen stoomoven in huis? Dan kan je deze schotel ook maken in een ruime pan op middelhoog vuur. Een uitje laten aanstoven, de rijst erbij en dan lepel per lepel het water toevoegen. En dan de paprika en de vegan merguez nog even bakken en klaar!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. ;)