2 minute read

Perencake met amandelen en citroen

Is Kerstmis echt al gedaan? Dorien, het is dertien januari... Ah, aan alle mooie liedjes komt een eind, zeker? En dus moest de kerstboom weg vandaag. Lichtjes opgerold, versiering mooi weer in papier gedraaid, boom uit elkaar gehaald en opgeborgen en slingers opgeplooid. Merci. Tot volgend jaar. En om de pijn wat te verzachten, zette ik tijdens de opruimwerken een cakesken in de oven. Het werd een perencake met amandelnootjes en citroen dit keer.

Het deegje werd licht en extra luchtig. Door vooral opgeklopte ricotta als vetstof te gebruiken, aangevuld met een eetlepeltje boter, krijgt het deeg een frisse smaak. Dat past mooi bij het citroensap, en zo krijg je een lekkere combinatie met het zoete van de peren. Om het af te maken deed ik wat gehakte amandelnootjes er overheen. Een heel lekker cakeje om een plakje van af te snijden bij de thee.

Perencake met amandelnootjes en citroen

1 zoete peer
20g amandelen
1 kleine citroen (zeste en sap)
200g patisseriebloem
10g bakpoeder
250g ricotta
1 el gesmolten of vloeibare boter
4 eieren
200g suiker

Aan de slag!
Eerst splits je de eieren. Doe de dooiers in een kom met de ricotta en de eiwitten in een kom apart. Klop dan de eiwitten tot sneeuw en klop de ricotta los met de eidooiers en het eetlepeltje boter. Doe het citroensap en de zeste erbij. Voeg dan aan het ricotta-mengsel beetje bij beetje de bloem, het bakpoeder en de suiker toe en meng tot een gladde massa. Vervolgens spatel je voorzichtig het eiwitsneeuw toe aan je beslag. Neem hier even de tijd voor zodat alles goed gemengd is, maar het beslag toch mooi luchtig blijft.

Verwarm de oven voor naar 170°C en bekleed een langwerpige cakevorm met bakpapier. Snijd de peer in partjes en zet rechtop in de cake. Hak de amandelnootjes grof en strooi ze over het deeg. Plaats de cake in de voorverwarmde oven en bak af in 70 minuten. Laat volledig afkoelen voor je de cake ontvormt. Theetje erbij en klaar!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉