3 minute read

Pompoen-tomaten-soep met yoghurt en blauwe kaas

Deze soep is een specialleke. Er komt namelijk geen kookpot aan te pas. Jawel, toch soep eten maar niet meer boven een dampende kookpot moeten gaan staan, honderd keer roeren, per ongeluk de bouquet garni met touwtje en al mee mixen… 😒 Nee, gewoon lekkere geroosterde groenten, wat toppings en vooral een soepje met heel veel smaak. Even groentjes snijden, afbakken en dan mixen en je soepje pimpen. En voor de rest gewoon chillen in de zetel met een dekentje en uw favoriete serie. Klinkt dat goed? Oké, aan de slag dan! 😉

Soep van pompoen, tomaat en rode ui. Dit is een soepje van gegrilde groenten, die je maakt zonder kookpot!

Pompoen-tomatensoep met yoghurt en blauwe kaas (± 3 liter soep)

1 kleine pompoen (hokaido of butternut)
6 tomaten
1 grote, of 2 kleine rode uien
2 teentjes look
1 el gedroogde oregano
1500 ml water
2 bouillonblokjes
(eventueel 2 el olijfolie)
peper en zout

Naar smaak :
Blauwe kaas (in blokjes gesneden)
Verse bieslook
Griekse yoghurt
Rode linzen (gekookt)

Aan de slag!
Halveer eerst de pompoen en haal de zaadlijsten eruit. Kleine tip : dat gaat supermakkelijk met een metalen lepel. Gewoon met de lepel langs de basis van de zaadlijsten schrapen en ze komen gemakkelijk mee. Snijd de pompoen dan in kleine stukjes van zo’n vier centimeter. Schillen mag, maar hoeft niet.

Verwarm de oven voor tot 180°C. Snijd je de tomaten in partjes en schil je de ui en de look. Snijd van beiden het achterkantje eraf en verwijder het kroontje van de ui. Laat de teentjes look heel, maar snijd de ui in schijfjes van zo’n halve centimeter. Gebruik je een bakmatje? Dan heb je geen vetstof nodig. Anders vet je eerst een bakplaat in met de olijfolie en verdeel je de groenten over heel de plaat. Leg de look er ook bij en bestrooi met peper, zout en de gedroogde oregano. Gaar de groenten in een half uurtje in de voorverwarmde oven. Check even met een vork of de groenten mooi zacht zijn voor je verder gaat met het recept. Is dat het geval? Laat ze dan even afkoelen. Zijn ze nog een beetje te hard? Geef ze dan nog een vijftal minuutjes extra gaartijd en check opnieuw.

Schep een kleine hoeveelheid van de geroosterde groenten in je (power)blender en vul aan met water. Ik verdeelde mijn bakplaat optisch in drie, deed één derde in de blender en voegde er water bij totdat de groenten goed onder stonden. (Kijk zeker na of je blender een maximumwaarde heeft, zeker als je een powerblender gebruikt. Ik vulde telkens aan tot net aan de maximumgrens en in mijn reel op instagram zie je duidelijk dat als de soep aan het mixen is, ze tot net aan het randje komt.) Kruid met peper en zout, voeg een bouillonblokje toe en mix glad. Bij het laatste deel doe je geen bouillonblokje. Voeg de drie delen samen en roer goed door.

Dan is het hoog tijd om de soep te gaan pimpen! Warm een kommetje soep op indien nodig en lepel er wat Griekse yoghurt of opgeklopte room op en werk af met fijn gesnipperde bieslook, gemalen zwarte peper en de stukjes blauwe kaas. Wil je er een maaltijdsoepje van maken? Lepel er dan twee eetlepels gekookte rode linzen onder. Superlekker!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉