pompoen in een vegetarisch gerecht

2 minute read

Puree van geroosterde pompoen, met champignons en bonen

Ik hoef je op een dag als vandaag niet te vertellen dat de herfst er weer is. Plotse regenbuien, bladeren die rond dwarrelen, en -iieeek- spinnen die naar binnen komen. Ondanks de zonnige tomatentaart van vorige week, zullen we ons nu weer met z’n allen moeten klaarmaken voor het najaar. Zo gaat dat. Voor mij staat herfst gelijk met een tas chocolademelk na een lange wandeling, oude films kijken op zondagmiddag, en… pompoen.

Tot een paar jaar geleden gebruikte ik pompoen alleen voor soep. Pompoentaart of pumpkin pie heb ik in Londen eens geprobeerd, maar dat vond ik niet zo lekker. Het was veel te zoet en plakkerig, en de kruiding deed me veel meer denken aan speculaas, dan aan pompoen. En ook pompoenkoekjes konden mij niet echt overtuigen. Maar de laatste jaren koop ik bio pompoen, die ik dan in stukken snijd en dan met wat kruiden en pitten gril in de oven. Het zoete van de pompoen komt dan echt naar voren. Zo lekker! Ik gril dan altijd nog een paar stukjes extra, zodat ik meteen een stukje kan opeten.

Voor deze talloor, heb ik die gegrilde pompoen gebruikt in een puree, en aangevuld met zuiders gekruide champignons. Helemaal veggie en licht, maar ook lekker vullend tegen het killere weer.

Puree van geroosterde pompoen, met champignons en rode bonen (4 personen)

300g hokkaido pompoen (bio)
4 el zonnebloemolie
500g aardappelen
100g verse geitenkaas
50 ml amandelmelk (of meer; maak het zo smeuïg als je wil ;) )
250g champignons
1 klein blik rode bonen
4 el zonnebloempitten
4 el Italiaanse kruiden (of 2 tl oregano + 2 tl lookpoeder)
2 tl gerookt paprikapoeder
het sap van 1/2 citroen
2 tl bieslook
zwarte peper en zout

Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in stukken en leg ze op een ingevette ovenplaat. Strooi er de Italiaanse kruiden, de zonnebloempitten, peper en zout over. Zet 25 à 30 minuten in de oven, en test nadien of de pompoen prikzacht is. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Haal het vruchtvlees uit de pompoen met een lepel en voeg het bij de gekookte aardappelen. Doe er de geitenkaas en amandelmelk bij en plet tot een zachte puree. Kruid af met peper en zout.

Spoel de rode bonen en snijd de champignons in vier. Bak de champignons in de pan met wat zonnebloemolie en kruid ze met het paprikapoeder, peper en zout. Zet het vuur af en laat de rode bonen mee opwarmen op de restwarmte van de pan. Doe een bodempje pompoenpuree in een kommetje, en verdeel daar wat champignons en rode bonen over. Besprenkel met het citroensap en de bieslook. Jammie!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉