Slaatje van komkommer en sinaasappel met vinaigrette en bio stokbrood

2 minute read

Slaatje van komkommer met sinaasappel, conchiglie en bio-stokbrood

Zeg het maar zoals het is : wat is het verschrikkelijk warm! Ik hoop dat je wat verkoeling kan vinden, en dat je toch nog kan genieten van lekker eten. Want bij deze hitte, is dat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Voor de falafeltaart, die ik vorige week maakte, hoef je niet lang in de keuken te staan. Maar een lekkere maaltijdsalade kan je zelfs aan de tuintafel bereiden. Het is ook altijd een verfrissend gerecht, zeker als je je salade na het bereiden nog even terug in de koelkast zet. Ik ging voor deze bowl met komkommer, sinaasappel en een zelfgemaakte citrusvinaigrette. Jam! In de zomer is het niet alleen komkommertijd wat het nieuws betreft.

Komkommer is ook in de letterlijke zin een groente die je in deze periode van het jaar goed kan gebruiken. Ze bestaat voor 95% uit water en bevat veel magnesium. Dat helpt de zenuwen en spieren te ontspannen. Hallo goede nachtrust op warme dagen! En, net zoals sinaasappels trouwens, is komkommer ook hoog in silicium, wat huidproblemen tegengaat. Ik combineerde dit slaatje met een paar stukjes stokbrood uit het bio gamma van Delhaize.

Dat bio brood komt uit Ieper, van bij bakkerij de Trog. Zij bakken brood op een authentieke manier, en met desem in plaats van bakpoeder. Daardoor is het brood lichter verteerbaar en krijgt het een vollere smaak. Dit meergranenstokbrood is lichtzoet, wat prima past bij de zoetzure vinaigrette. En, de volle granen bevatten trage suikers, waardoor je lang een voldaan gevoel hebt.

Slaatje van komkommer en sinaasappel met vinaigrette en bio stokbrood

Slaatje van komkommer met sinaasappel en citrusvinaigrette

100 ml ciderazijn
3 sinaasappels (sap)
1 limoen (sap)
2 sinaasappels (in stukjes gesneden)
2 el zonnebloemolie
1 el gedroogde tijm
2 el esdoornsiroop
1 komkommer
wat veldsla
250 g conchiglie
een handvol amandelen (grof gesneden)
zwarte peper, zout
1 bio meergranenstokbrood

Aan de slag!
Kook de pasta al dente en laat die volledig afkoelen. Maak dan eerst de vinaigrette. Zo kunnen de smaken zich nog wat mengen, voordat je ze toevoegt aan de groenten, de pasta en het fruit. Mix de ciderazijn met de zonnebloemolie, de esdoornsiroop, het sap van de sinaasappels en de limoen, en de tijm. Breng op smaak met zwarte peper en zout, giet in een karafje en zet in de koelkast. Snij de komkommer in kleine stukjes en meng met de stukjes sinaasappel. Zet ook deze kom een half uurtje in de koelkast.

Maak een bodempje van de veldsla. Verdeel er wat pastaschelpjes over en enkele lepels van het komkommermengsel. Giet een beetje vinaigrette over het slaatje en werk af met de amandelen. Serveer met een paar stukjes van het meergranenstokbrood. Smakelijk!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉