cheesecakes met speculaas - bodem en frambozen

3 minute read

Speculaas – cheesecakes met framboos

Op zondag bak ik al eens graag een taartje. Dit keer zou het cheesecake worden, maar dan eentje met een speciale bodem. In plaats van kruimeldeeg, besloot ik om speculaas te gebruiken. Maar niet als verkruimeld koekje, maar in deegvorm. Ik ging aan de slag met een bakmix van Niamh baking, een Belgisch merk. (Denk er even de Brabançonne bij, haha!)

Met het receptje hieronder maak je twaalf mini-cheesecakes. Omdat ik met de vulling een beetje tegengewicht wou geven aan de zoete buitenkant, zit er geen extra suiker in. En omdat de speculaas erg goed gekruid is en ook nog eens weinig suiker bevat, is dit een low-sugar-receptje. Dan zeg ik waw hé! Jij ook? Garde in de aanslag dan en bakken maar!

speculaas - cheesecakes met framboos

Speculaas – cheesecakes met framboos

1 pakje Niamh baking Authentic Speculaas bakmix
3 eitjes
120g malse boter in blokjes
500g halfvolle yoghurt
2 tl (suikervrije) frambozenconfituur
100g bloem + een beetje extra
1 tl bakpoeder
zeste van 1 citroen
een beetje zonnebloemolie
(speciaal) materiaal : cupcakevorm voor 12 cakejes, garde, vormring of alternatief

De voorbereiding

Volg de instructies op de verpakking en maak een stevig speculaasdeegje van de bakmix, de malse boter en 1 eitje. Laat een half uurtje rusten in de koelkast. Als je, zoals ik, niet graag plastic folie gebruikt (zo passé) dan kan je je kom ook gewoon afdekken met een schone keukenhanddoek of een bee’s wrap. Dat werkt even goed in dit geval, en het is weer wat plastic uitgespaard. Alle kleine beetjes tellen he. ;)

Terwijl het deeg rust, maak je de vulling. Meng de eitjes met de confituur en de yoghurt, en voeg er dan, beetje bij beetje, de bloem en het bakpoeder bij. Rasp de zeste van 1 citroen en meng deze er als laatste onder. Je zou ook een beetje sap kunnen gebruiken, maar dat kan de cheesecake vaster maken, omdat het zuur van de citroen zal reageren op het bakpoeder.

Afwerken en afbakken

Verwarm de oven voor op 190°C. Zet je cupcakevorm klaar en vet de vormpjes in met wat zonnebloemolie. Haal het speculaasdeeg uit de koelkast en rol het uit tot zo’n halve centimeter dikte, op een met bloem bestoven werkblad. Snijd er, met een ring of met een grote beker, een glas of een kopje cirkels uit die iets groter zijn dan de rand van de cupcakevorm. Duw de schijfjes speculaasdeeg goed aan in de cupcakevormpjes. Het lukt het makkelijkst als je het deeg met je duim langs de rand omhoog duwt. Een scheurtje in je deeg? Niet erg. Net zoals bij kruimeldeeg kan je gewoon een beetje extra deeg nemen en het probleem daarmee gelijk fixen. ;) Alle vormpjes gemaakt? Oké, schep ze dan nu tot net onder de rand vol met cheesecakebeslag. Als je wat speculaasdeeg over hebt, kan je daar natuurlijk nog wat extra koekjes mee bakken.

Zet in de voorverwarmde oven voor twintig minuutjes. De cheesecakes zullen een beetje omhoog komen door de warmte, maar eens je na de baktijd de oven opent, zal je ze weer zien zakken als een echte cheesecake. Je kan de cheesecakes zo eten, lekker warm, lekker geurend naar speculaas en framboos. Of je kan ze laten afkoelen en afwerken met framboosjes (eventueel uit de vriezer) en wat poedersuiker. Smakelijk!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉