4 minute read

Sterbrood met hartige vulling van paprika, Brugge-kaas en feta

Ze kwamen van ver, maakten een lange reis vanuit het oosten. En ze hadden ook nog eens cadeautjes mee. Dan kan je ze niet met een lege maag laten vertrekken, toch? Ik vierde Driekoningen al eens met een zoet brood, maar dit jaar wou ik eens iets hartigs proberen. En wat past er nu beter bij Driekoningen dan een sterbrood?

Waarom een sterbrood?

Wel, ik zei het al, wat past er beter bij Driekoningen dan een sterbrood? Maar wat is dat nu net met die ster, vraag je. Weet je’t niet meer? Het zit zo. Koning Herodes was koning van het land. Dat wist iedereen. Maar drie wijzen uit het Oosten, hadden een verhaal gehoord over er een nieuwe koning die zou geboren worden. Deze koning zou de koning van het volk zijn, en vele hartjes stelen.

Nu kwam dat verhaal ook koning Herodes ter ore, en die vond dat natuurlijk niet grappig. Dus, toen de drie wijzen hem kwamen vragen of hij wist waar deze koning van het volk zou geboren worden, bedacht hij een list. Hij vertelde hen dat ook hij, als koning van het land, een cadeautje wilde sturen. Dus als ze toevallig zouden te weten komen op welk adres dat geleverd mocht worden, dan mochten ze hem dat zeker als eerste laten weten.

De drie wijzen vonden dat best verdacht, maar stemden in. Maar diezelfde nacht, stuurde die meneer van hierboven hen een droom, waarmee hij hen waarschuwde dat koning Herodes hun informatie zou misbruiken. De drie wijzen zochten dus samen verder, zonder hun informatie te delen met koning Herodes. Toen Herodes dit ontdekte, liet hij alle pas geboren jongen in Betlehem doden. Om zeker te zijn. Of toch niet? Welnee, want Jozef en Maria waren ondertussen al gevlucht naar Egypte.

Als bedankje, omdat de drie wijzen zo lief geweest waren om hun informatie geheim te houden, verscheen er een ster aan de hemel, die hen als een gesofisticeerd gps-systeem, naar de pasgeboren koning van het volk leidde. Zo konden ze toch nog bij de babyborrel zijn en hun presentjes overhandigen aan de gelukkige ouders.

Sterbrood met de drie koningen

Het recept

Ik maakte dit sterbrood op basis van briochedeeg. Je kan dat zelf maken, of een mix gebruiken. Om drie bolletjes van ongeveer 250g te maken voor de laagjes, maak je een deeg van 500g bloem. Dit doe je in mis-en-place, op voorhand dus, zodat je aan de vulling kan beginnen terwijl het deeg anderhalf uurtje rijst op een warme plaats.

Voor de vulling gebruikte ik…

  • 1 grote rode paprika
  • 1 teentje look
  • 50 g feta
  • 20 g Bruggekaas
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 160°C. Zet een ovenschotel klaar en snijd de paprika’s in grove stukken. Schil het teentje look en voeg samen met de paprika toe aan de ovenschotel. Kruid met peper en zout. De schotel mag nu een uurtje in de voorverwarmde oven. Laat twintig minuten afkoelen. Doe er dan de kazen bij en mix met de staafmixer tot een gladde spread.

Rol het eerste bolletje deeg uit tot een cirkel van zo’n 25 cm, en bestrijk deze met de paprika-spread. Daarna rol je het tweede bolletje uit en leg je dat op het eerste. Bestrijk ook deze laag weer met de paprika-spread. Nog een restje over? Dan kan je dat gebruiken als superlekkere pastasaus! Rol ook het derde bolletje uit en leg het op de eerste twee. Neem een ringvorm van zo’n zes centimeter en plaats die in het midden van je deegjesstapel. Druk even aan zodat de ring er stevig in staat. Dat maakt het snijden handiger. Snijd je stapel met een scherp mes eerst in vier gelijke delen. Dan verdeel je elk kwart in twee, en dan halveer je deze stukken nog eens, zodat je zestien gelijke stukken hebt.

Klaar voor de twist? Oké, neem twee deeltjes deeg vast en draai twee keer volledig rond naar buiten toe. Duw dan de twee uiteinden samen. Zorg dat de punten goed samen kleven. Herhaal tot je sterbrood acht punten heeft. Haal de ring weg en dek het sterbrood af met een schone doek. Laat nog een uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Je kan de ster eventueel insmeren met een mengsel van een eigeel en een eetlepel melk, maar dat is niet noodzakelijk voor een mooi bakresultaat. Bak het sterbrood af in de voorverwarmde oven voor 25 minuten. Laat nog heel even afkoelen en… Smakelijk!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. ;)