tomatentaart met salie

2 minute read

Tomatentaart met salie

Hallo zeg, wat een warme zomer! Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik had wat extra tijd nodig om terug in mijn gewone routine te komen. En vooral, om terug echt te beginnen koken. Nu het schooljaar weer begint en het een beetje afkoelt buiten, begin ik weer plannen te maken. Er staan weer een heleboel lekkere Talloortjes op de planning! En ook de wandelkalender voor Gruun staat al gezellig vol.

De eerste talloor die ik jullie wil laten zien is een tomatentaart met salie. Afgelopen week hoorde ik echt overal dat de tomatenoogst gigantisch is dit jaar, door de hete zomer. Dus zolang ze er de komende dagen (misschien zelfs weken 🤞🏼) nog vers zijn, ga ik daar zeker gebruik van maken! De combinatie van die tomaten met salie is trouwens heel lekker. Als je zoals ik meteen denkt tomaat = basilicum, dan staat je een leuke verrassing te wachten. Salie is ook een gezond kruid. Het heeft een antibacteriële werking, ondersteunt hersenfuncties, en zou zelfs helpen tegen artrose.

tomatentaart met salie

Tomatentaart met salie

Je hebt nodig • 1 rol bladerdeeg, 2 stevige trostomaten, 200g verse kaas, 7-tal zwarte olijven, 7-tal blaadjes verse salie, zwarte peper van de molen, en zout.  En ook een bakvorm van 25cm diameter en een scherp groentemes of een mandoline.

Verwarm de oven voor tot 225°C. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat even rusten. Snijd ondertussen de tomaten in dunne plakken en snijd de olijven in kleine stukken. Doe de stukjes olijven in een kommetje met de verse kaas en kruid goed af met peper en zout. Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg. Rol de zijkanten naar binnen toe, tot aan de rand van de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Spreid het kaasmengsel uit over de bodem en schik er de tomaten op. Doe een snuifje zout op de tomaten en rol het deeg nog een beetje verder naar binnen. Bak af in de oven op 200°C voor 30 minuten. Spoel de blaadjes salie en strooi ze over de tomaten, meteen als de taart uit de oven komt. Laat de taart minstens een kwartiertje afkoelen. Smakelijk!