cover van het vegan dessertenboek No Milky Way

6 minute read

Vegan dessertjes maken met No Milky Way

Wie volledig vegan, of meer plantaardig wil of moet gaan eten, en daarbij denkt nooit meer te kunnen genieten van een zoet dessertje heeft het mis. Echt waar. Ik geef toe, dessert zonder zuivel, het lijkt inderdaad niet zo vanzelfsprekend. Blader maar eens door een bakboek. Al snel besef je dat bijna alle recepten bedacht zijn met eieren en koemelk in de hoofdrol. Dat is ook niet zo heel vreemd. Bakken is toch wel een beetje een retro-trend, nee? En in de tijd van mijn ouders, en zeker in die van mijn grootouders, kookte je met wat er voorhanden was. At je het niet, dan had je niets. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Er komen dagelijks zo veel plantaardige producten bij, van hamburgers tot bechamelsaus. Dus klink ik waarschijnlijk toch niet zo vreemd meer als ik spreek over plantaardige desserts. Ook niet als die verder gaan dan een potje sojayoghurt.

En toch, toen ik begon te bladeren in No Milky Way, hoorde ik mezelf nog steeds meerdere keren zeggen Oh, ik wist niet dat dat kon. Frangipanetaart bijvoorbeeld of soufflé van ananas. Maar ook de simpelere zoetigheden zijn niet altijd zo vanzelfsprekend. Maak maar eens een eenvoudige vegan vanillecake; dus zonder eieren of boter. Wel, ik kan je alvast zeggen, ik probeerde het een paar weken geleden met dit recept. Waar de cakes met eieren en boter soms bleven staan tot ze echt niet meer eetbaar waren, was de vegan cake op twee dagen op.

Ik nam ook met plezier een paar stukjes in een snackdoosje mee op wandeling. Een leuk, plasticvrij alternatief voor verpakte koeken. We serveerden ook een paar stukjes bij de koffie op zondag, en onze onwetende bezoekers vroegen meteen om het recept. Hoog tijd dus om een paar van die vegan dessertjes uit No Milky Way te selecteren en uit te testen!

De recepten die ik uitprobeerde

Tempura van fruit - vegan dessert uit No Milky Way

Tempura van fruit – Uit het gedeelte Fruit Loose maakte ik deze tempura van fruit. Dit is een heel eenvoudig recept, en het resultaat doet denken aan de fruitbeignets van op de kermis. Ik gebruikte banaan en ananas zoals in het recept zelf, maar ik voegde een beetje verse gember toe aan het deeg in plaats van gemberpoeder. En ook een klein beetje kardemom.

Het deeg moet altijd even rusten, maar voor bezoek kan je de tempura op voorhand al maken en nadien opwarmen. Of je kan ze ook koud eten. Ik heb geen friteuse in huis, dus ik volgde de tip uit het boek en bakte de tempura af in een pan met een bodempje zonnebloemolie. Dat lukte ook prima. Het is enkel een beetje opletten voor het spatten. Dit lijkt me zeker iets leuks om eens te proberen als dessertje bij een barbecue-avond deze zomer bijvoorbeeld. Ik serveerde de tempura niet met de amandeldip uit het boek, maar met wat aardbeienconfituur van De Wroeter. Ook lekker!

Rijstpap van kokosmelk - vegan dessert uit No Milky Way

Rijstpap van kokosmelk – Uit het thema Puddings & Co, koos ik voor rijstpap. Ik heb dat altijd een lekker dessertje gevonden, maar het is echt moeilijk om dat in een vegan versie te vinden. Het boek geeft je twee recepten. Eentje voor snelle rijstpap, eentje met een uitgebreidere bereiding. Omdat het de afgelopen dagen zo warm was, koos ik voor de snelle variant. Zo moest ik niet te lang boven een warm fornuis blijven staan. En ik maakte ze ook ’s avonds.

De eerste koelte van de dag begon er net wat door te komen toen ik deze proefde. Het was nog een klein beetje lauw, maar zo lekker! De rijstpap heeft een beetje een exotische toets door de kokosmelk. Die kan je eventueel nog versterken door er een paar stukjes mango bij te doen. En het is zo zalig licht… Als je deze gemaakt hebt, wil je nooit meer iets anders!

Koekjes met rozijnen en dadel - vegan dessert uit No Milky Way

Havermoutkoekjes met chocolade – Euh… ja, ik en chocolade zijn nog steeds hele goeie vriendjes. Maar er was ook havermout bij he! De koekjes zijn trouwens supersimpel om te maken en in geen tijd gaan ze in en uit de oven. Wat natuurlijk het langst duurt, is in een huis met koekjesgeur moeten wachten tot ze afgekoeld zijn. Ik maakte deze twee keer. De eerste keer waren ze al op voor ik een foto kon nemen. 😁 De tweede keer maakte ik ze met rozijnen en dadelstukjes, en nam ik voor de zekerheid maar eerst deze foto, toen ze nog aan het afkoelen waren.

Wat vond ik van dit vegan dessertenboek?

Ik volg Elke en Stijn van Veganistisch Koken al een hele tijd op Youtube. Maar zelfs als dat niet zo was, zou dit boek zeker mijn aandacht getrokken hebben. Het is zo mooi vormgegeven, met rustige kleuren en prachtige foto’s. Het bevat meer dan zestig recepten, verdeeld in handige categorieën. De gedrukte versie is gemaakt met vegetale bio-inkten en gerecycleerd papier. Maar het boek is ook beschikbaar in digitale vorm.

De inleiding geeft al meteen aan waar het om draait : lekkere plantaardige dessertjes zonder gekke ingrediënten. In een eerste hoofdstuk krijg je dan ook meteen een overzicht van de producten die wel in de desserts gebruikt worden. Wat ik leuk vond, is dat niet alleen de alternatieven voor zuivel besproken worden, maar dat je ook meer info krijgt over de courant gebruikte ingrediënten, en dat er ook een hoofdstuk is over suikergebruik. Want net zoals eieren en melk, heb je vaak ook niet zoveel suiker nodig als de meeste klassieke desserts vragen. En vaak zit zoet ook in natuurlijke producten, en hoef je dus geen geraffineerde suiker te gebruiken. Altijd een plus!

Over de indeling van het boek is ook goed nagedacht. Via de categorieën zoals bijvoorbeeld fruit loose, puddings & co, en icecold fever, vind je heel snel en makkelijk wat je nodig hebt. Maar nog handiger, is de foto-index achteraan het boek. Daar vind je telkens een foto met het paginanummer van het recept erbij. Erg leuk! De receptpagina’s hebben een handige bladspiegel in puntjes. Zo wordt ieder recept een eenvoudig te volgen stappenplan. Elke stap wordt goed uitgelegd, met extra tips erbij als het nodig is. Het vraagt misschien een beetje oefening om niet meer te denken in eieren en boter, maar eens je in de flow van het boek zit, wordt je vanzelf nieuwsgierig naar de alternatieven en nieuwe mogelijkheden.

No Milky Way
Elke Aerts en Stijn De Kock
2017 • Hier verkrijgbaar


Deze post maakt deel uit van #kookboekweek, waarbij je een week lang verschillende gerechten klaarmaakt uit een kookboek. Daarna deel je je kookbelevenissen in een leuke review. Nog #kookboekweek-posts kan je lezen bij Fieke, bij Silke en bij Evi.


3 Comments

  1. Anna Helena

    Het is idd niet zo makkelijk om.vegan dessertjes te maken. Ik vind vooral inspiratie bij madam bakster, the green happiness en allerhande :)

    • Dorien

      Ja, ook leuk he! Het is inderdaad een beetje zoeken en proberen. Ik vind No Milky Way zo fijn omdat er heel gewone ingrediënten gebruikt worden. En het is ook allemaal zo lekker! 😊

Comments are closed.