2 minute read

Veggie worstenbroodjes met veenbessen

Daar sta je dan, in het rayon met de vegetarische producten van Colruyt. Dat rek is toch wel behoorlijk uitgebreid sinds de laatste keer dat ik er was. Sinds de virus-ellende doe ik vooral online boodschappen en ga ik afhalen. Maar ik wou en zou eens proberen om veggie worstenbroodjes te maken voor verloren maandag en ik was het hoofdingrediënt vergeten toe te voegen. Kendet? Dus zat er niets anders op dan van de koude buitenlucht de warme winkel in te duiken om dan weer te staan twijfelen in die ijskoude frigo. Uiteindelijk ging ik voor de boudin blanc van Bonrill, nu Bonmush. Want, Belgisch, milieubewust én sojavrij. Driedubbel geslaagd, om het in januarische bloktermen te zeggen.

Om van de worstenbroodjes een volledig gerecht te maken, verwerkte ik ook een overgebleven zoete aardappel en wat veenbessencompote van de feestdagen. Aangevuld met de broccolini werden de worstenbroodjes zo een volwaardige talloor. Mmmm! Een verloren maandag die niet zo verloren was dit jaar dus!

Veggie worstenbroodjes met veenbessen, zoete aardappelstoemp en broccolini (voor 2 personen)

2 langwerpige stukjes bladerdeeg
1 el gedroogde pompoenpitten (of sesam, pijnboompitten,…)
1 pakje Bonmush boudin blanc (2 stuks)
2 takjes kerstomaatjes
1 teentje look
2 el veenbessencompote
400g broccolini
300g zoete aardappel
400g loskokende aardappelen
1 el boter of olijfolie
een scheutje (ongezoete haver)melk
1 ei of 1 el olijfolie

Aan de slag!
Als je ingevroren bladerdeeg gebruikt, leg het dan alvast klaar zodat het al een beetje kan ontdooien. Snijd de zoete aardappel en de loskokende aardappelen in stukjes van zo’n drie centimeter. Doe de blokjes in een stoomschaal samen met de broccolini en stoom ze in zo’n 30 minuten gaar.

Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel dan een eetlepel veenbessencompote over een stukje bladerdeeg en rol over de lange kant rond een boudin blanc. Bekleed dan een bakplaat met een bakmatje of een stukje bakpapier. Leg de worstenbroodjes op de plooilijn op de bakplaat en smeer het deeg in met het geklutste eitje of met olijfolie. Hak de pompoenpitten fijn en strooi in een lijntje over de worstenbroodjes. Bak de worstenbroodjes af in 30 minuten in de voorverwarmde oven. Doe ondertussen de takjes kerstomaten in een ovenschaal en hak de look fijn. Strooi de look over de kerstomaatjes en laat het laatste kwartiertje mee roosteren in de oven.

Haal de broccolini uit de stoomschaal en leg apart. Maak dan een stoemp van de aardappelen en zoete aardappel, samen met de boter of olijfolie en de havermelk en kruid met peper en zout. Warm de stoemp eventueel nog eens door met de broccolini en dien op bij een worstenbroodje met een takje kerstomaatjes. Klaar!

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉