2 minute read

Zondag bij De Smidse

Een koude ochtend gisteren in Leuven. De mensen die we tegenkwamen op weg naar De Smidse waren goed ingeduffeld; hun gezichten verscholen achter een wollen kap of een dikke muts en sjaal. Maar goed ook, want tussen de gebouwen van het vroegere industrieterrein aan de vaart, was de vrieskou en de gure, ijskoude wind pas echt voelbaar. Het was dan ook de koudste 18 maart sinds mensenheugenis naar’t schijnt. En toegegeven, ons humeur was met de temperatuur aan het meegaan door het lange zoeken naar een parkeerplekje, om dan te ontdekken dat er een parking voor de zaak was. Grmbl. Maar gelukkig viel dat gevoel meteen weg, toen we binnen kwamen bij De Smidse.

Het gebouw van De Smidse is de oude smederij van Stella Artois. Als je even verder, tussen de nieuwe flatgebouwen door wandelt kom je nog een oud gebouw tegen met Artois erop. Je ziet dat de buurt volop aan het heropleven is, en De Smidse is daar een mooi onderdeel van. Als je de foodhall binnen wandelt, valt het meteen op hoe open en groot het gebouw is. Het lijkt een beetje op een overdekte markt. Het heeft een hoog plafond, een soort hoge, houten gewelven en hoge ramen. Er zijn verschillende winkels in de hal beneden. Ze hebben allemaal veel ruimte gekregen en hun eigen houten pilaar met hun naam erop. In het midden is er een bar, waar je koffie en thee, maar ook smoothies en mocktails kan bestellen.

Wij hadden een gezond ontbijt/brunch bij Content gereserveerd. Content is een verpakkingsvrije winkel in Leuven, met dus een extra locatie in De Smidse. Je kan er terecht voor verse groenten, granen, noten, zaden, pitten en bonen in bulk, sapjes, verpakkingsarme cosmetica,… Het werd, zoals je kan zien, een kleurrijk bordje met desembrood met verschillende soorten groentespreads, (soja)yoghurt met fruit en granola, en een muffin. Als granola koos ik voor de soort met gedroogde bessen, en de muffin was er eentje met pompoen en verschillende soorten pitten. Desembrood, heb ik ontdekt, vult veel sneller dan een kommetje havermout of speltvlokken. Ik heb dus het hele bordje niet leeg gekregen. Maar daar had ik me gelukkig op voorzien. Dus de restjes gingen mee in een paar potjes, en waren een leuk tussendoortje tijdens de boswandeling in de namiddag.

We zijn ook even gepasseerd bij Aperobag, waar we konden kiezen tussen verschillende spreads voor op crackers, flatbread of broodstengels. Niet alles wat we gekocht hebben was plantaardig, maar ik heb wel een paar leuke smaakcombinaties gevonden die ik zelf ook nog wel eens ga proberen te maken. Normaal gezien is er boven in De Smidse nog een kapsalon en een yogastudio. Dat gedeelte was nu afgesloten, maar ik ben wel van plan om nog eens terug te gaan, zodat ik daar ook eens kan gaan kijken.

Wil je ons graag verder volgen? Dat kan! We zijn actief op instagram, Facebook en Pinterest en je kan ons steeds een berichtje sturen via de contactpagina. Heb je dit recept zelf ook gemaakt? Dat vinden we altijd leuk om te zien! Tag ons zeker in je foto’s. 😉

2 Comments

  1. Leen

    Ik ben er onder mijn middagpauze al eens binnengewandeld en vooral de pasta van Rossi (heette hij zo?) sprak me erg aan! Alleen nog altijd niet teruggeraakt om er nu effectief eens te gaan kopen…

    • Dorien

      Ja, Atelier Rossi. Ik ben er ook nog niet geweest, maar ik zag net wel dat ze er nu een paar vegan opties hebben ook. ;)

Comments are closed.